maandag, 19 april 2021 04:32

Volg LIVE de eerste vlucht van de Mars helikopter Ingenuity! Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de eerste vlucht van Ingenuity. Artistieke impressie van de eerste vlucht van Ingenuity. Foto: NASA

Nadat de Amerikaanse robotwagen Perseverance op 18 februari probleemloos landde op het oppervlak van de planeet Mars is het nu tijd voor een nieuwe mijlpaal. Zo wil NASA op maandag 19 april 2021 voor het eerst de kleine helikopter Ingenuity laten vliegen boven het Marsoppervlak. De mini-helikopter werd samen met de Marsrover Perseverance naar Mars gestuurd en werd op zaterdag 3 april door de Marsrover uitgezet op het Marsoppervlak. Volg via dit artikel LIVE de eerste vlucht van Ingenuity boven het Marsoppervlak. 

De datum waarop NASA de eerste testvlucht van deze kleine helikopter wil uitvoeren, werd niet zomaar gekozen. Zo is het dit jaar 118 jaar geleden dat de Amerikaanse Wright Brothers hun historische vlucht maakten met hun Kitty Hawk en is het in april ook exact 60 jaar geleden dat 's werelds eerste mens, Joeri Gagarin, de ruimte inging. NASA wil aan deze historische data nu een vervolg maken door voor de eerste maal een door de mens gebouwd gemotoriseerd tuigje te laten vliegen boven het oppervlak van een ander hemellichaam. Ingenuity maakt deel uit van proefproject waarmee men de technologie achter het vliegen op andere hemellichamen wil demonstreren en testen zodat dit in de toekomst kan gebruikt worden tijdens andere ruimtemissies. Tijdens de eerste testvlucht op 12 april zal Ingenuity niet hoger vliegen dan enkele meters en dit slechts een halve minuut waarna het kleine tuigje gecontroleerd terug moet landen op dezelfde plek. Of deze testvlucht zal slagen, is echter nog niet zeker aangezien de lucht op Mars zo dun is als die op 35 kilometer hoogte op aarde. Om dit probleem te overwinnen, moeten de rotoren van Ingenuity tussen de 2 000 en 3 000 toeren per minuut draaien, op aarde zouden 300 tot 500 omwentelingen per minuut al genoeg zijn. Tijdens latere testvluchten wil men de kleine helikopter op Mars hoger en verder laten vliegen. Doordat de kleine helikopter is uitgerust met een camera verwacht NASA dat deze testvluchten ook prachtige beelden zullen opleveren. 


Ingenuity

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1859

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Wilhelm Tempel ontdekt een zwakke nevel rondom de ster Merope die deel uitmaakt van de bekende sterrencluster Pleiaden.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 2438

NGC 2438
De planetaire nevel NGC 2438 in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) heeft een schijnbare helderheid van magnitude van 10.8. Deze mooie nevel ligt vlakbij het Messierobject M46 maar de ster die…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken