Ariane 5

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Europese Ariane 5 raket. De Europese Ariane 5 raket. Foto: Airbus

De krachtige Ariane 5 raket is de vijfde generatie draagraketten uit het Europese Arianeprogramma. Deze tweetrapsraket werd voorzien van twee boosterraketten voor extra stuwkracht en kan hierdoor één of meerdere zware satellieten in de ruimte brengen. De verschillende onderdelen van deze krachtige raket worden in Europa gebouwd waarna ze overgebracht worden naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika waar de Ariane 5 ook steeds gelanceerd wordt. De Ariane 5 werd in 1996 voor het eerst gelanceerd waarna verschillende varianten van deze raket werden ontwikkeld om onder andere de Europese ATV bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation te kunnen lanceren. Leer alles over deze succesvolle Europese raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Ariane 5 raket

Fabrikant: Airbus Defence & Space
Lengte: 46 - 52 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht: 777 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 2
Brandstof boosterraketten: Vaste brandstof
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x Vulcain 2
Brandstof onderste rakettrap: Vloeibare waterstof, vloeibare zuurstof
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x Aestus / 1 x HM7B
Laadvermogen (LEO): 20 ton (versie ES)
Laadvermogen (GTO): 10,8 ton (versie ECA)
Eerste lancering: 4 juni 1996 (versie G)
11 december 2002 (versie ECA)
9 maart 2008 (versie ES)
Kostprijs: 165 - 220 miljoen dollar
Lanceerbasis: Centre Spatial Guyanais (Frans-Guyana)
Bestemd voor bemande missies:

Neen


Foto: ESA/Arianespace/CNES


De onderste rakettrap van de Ariane 5 - Foto: Airbus


De neuskegel van de Ariane 5 waarin zich de satellieten bevinden - Foto: ESA/Arianespace/CNES

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Vega GSLV Mark III »

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Max Wolf ontdekt vanuit Heidelberg de 500ste planetoïde. Later krijgt deze planetoïde de naam 500 Selinur, een figuur uit een roman van de Duitse auteur Friedrich Theodor Vischer. Naast deze planetoïde ontdekte Max Wolf nog eens 247 planetoïden alsook enkele kometen en een rode dwerg die een van de dichtstbijzijnde sterren is van de Zon (Wolf 359). Foto: Archiv fur Kunst und Geschichte Berlin

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 72

Messier 72
M72, ook gekend als NGC 6981, is een prachtige bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman). Vaak wordt dit object overschaduwd door de nabije gelegen bolhoop M2. De bolvormige sterrenhoop…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken