De Europese Ariane 5 raket.
Foto: Airbus

De krachtige Ariane 5 raket is de vijfde generatie draagraketten uit het Europese Arianeprogramma. Deze tweetrapsraket werd voorzien van twee boosterraketten voor extra stuwkracht en kan hierdoor één of meerdere zware satellieten in de ruimte brengen. De verschillende onderdelen van deze krachtige raket worden in Europa gebouwd waarna ze overgebracht worden naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika waar de Ariane 5 ook steeds gelanceerd wordt. De Ariane 5 werd in 1996 voor het eerst gelanceerd waarna verschillende varianten van deze raket werden ontwikkeld om onder andere de Europese ATV bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation te kunnen lanceren. Leer alles over deze succesvolle Europese raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Ariane 5 raket

Fabrikant: Airbus Defence & Space
Lengte: 46 - 52 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht: 777 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 2
Brandstof boosterraketten: Vaste brandstof
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x Vulcain 2
Brandstof onderste rakettrap: Vloeibare waterstof, vloeibare zuurstof
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x Aestus / 1 x HM7B
Laadvermogen (LEO): 20 ton (versie ES)
Laadvermogen (GTO): 10,8 ton (versie ECA)
Eerste lancering: 4 juni 1996 (versie G)
11 december 2002 (versie ECA)
9 maart 2008 (versie ES)
Kostprijs: 165 - 220 miljoen dollar
Lanceerbasis: Centre Spatial Guyanais (Frans-Guyana)
Bestemd voor bemande missies:

Neen


Foto: ESA/Arianespace/CNES


De onderste rakettrap van de Ariane 5 - Foto: Airbus


De neuskegel van de Ariane 5 waarin zich de satellieten bevinden - Foto: ESA/Arianespace/CNES

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Roy Tucker, David J. Tholen en Fabrizio Bernardi ontdekken de planetoïde 99942 Apophis. Deze aardscheerder, die tot de Aten-planetoïden behoort, draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar die van de Aarde snijdt. Op basis van de helderheid werd de diameter op 410 meter geschat, later werd de afmeting bijgesteld naar 325 meter. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijk inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken