Artistieke impressie van de SMAP-satelliet
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op zaterdag 31 januari 2015 vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Soil Moisture Active Passive (SMAP) aardobservatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. Wetenschappers willen met deze satelliet de vochtigheid van de aardbodem in kaart brengen. 

Nadat de Delta 2 draagraket omstreeks 15u22 vertrok vanop het SLC-2W lanceercomplex van de Vandenberg lanceerbasis werd de SMAP-satelliet 58 minuten later probleemloos uitgezet in een polaire baan om de Aarde op een hoogte van 686 kilometer. Dit was de 52ste maal dat NASA een Delta 2 raket gebruikte voor het lanceren van een satelliet en alles samen was dit al de 151ste lancering van een Delta 2 sinds deze in 1989 voor het eerst werd gebruikt. De Soil Moisture Active Passive (SMAP) satelliet werd door NASA ontwikkeld om vanuit de ruimte de vochtigheid te meten van het aardoppervlak tot op een diepte van vijf centimeter in de bodem. Zo zal deze satelliet elke drie dagen een globale kaart van onze planeet maken waarop de hoeveelheid vochtigheid in de aardbodem zal te zien zijn. Deze metingen en gegevens moeten wetenschappers en klimatologen helpen om betere weersvoorspellingen te maken en om meer te leren over natuurfenomenen zoals droogtes en overstromingen. Om de vochtigheid van en in het aardoppervlak te kunnen meten vanuit een baan om de Aarde werd SMAP uitgerust met een grote, ronddraaiende antenne die na de lancering een diameter zal hebben van zes meter. Deze antenne, die naar het aardoppervlak wordt gericht, zal elke minuut 14,6 om zijn as draaien terwijl de SMAP-satelliet elke 98 minuten één omwenteling om de Aarde maken. Voor wetenschappers is de studie van de vochtigheid van de bodem op Aarde van groot belang aangezien deze een invloed heeft in belangrijke cyclussen in de natuur waaronder de waterkringloop of het vriezen en dooien. Deze cyclussen hebben op de mens een grote impact aangezien zij ons voedsel, het klimaat en onze gezondheid beïnvloeden. Wetenschappers hopen met de data afkomstig van de SMAP-satelliet ondermeer betere voorspellingen te kunnen maken wanneer men gewassen moet voorzien van water of wanneer overstromingen gaan plaatsvinden. Daarnaast moet deze satelliet ook een belangrijke bijdrage leveren in de studie van droogtes zodat de mens hier efficiënter kan op inspelen. Het SMAP-project heeft een prijskaartje van 916 miljoen dollar en verwacht wordt dat deze satelliet minstens drie jaar operationeel zal zijn. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de lancering!

Delta 2 lanceringLancering van NASA's SMAP aardobservatiesatelliet - Foto: ULA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken