zondag, 01 februari 2015 06:18

SMAP-satelliet gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van de SMAP-satelliet Artistieke impressie van de SMAP-satelliet Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op zaterdag 31 januari 2015 vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Soil Moisture Active Passive (SMAP) aardobservatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. Wetenschappers willen met deze satelliet de vochtigheid van de aardbodem in kaart brengen. 

Nadat de Delta 2 draagraket omstreeks 15u22 vertrok vanop het SLC-2W lanceercomplex van de Vandenberg lanceerbasis werd de SMAP-satelliet 58 minuten later probleemloos uitgezet in een polaire baan om de Aarde op een hoogte van 686 kilometer. Dit was de 52ste maal dat NASA een Delta 2 raket gebruikte voor het lanceren van een satelliet en alles samen was dit al de 151ste lancering van een Delta 2 sinds deze in 1989 voor het eerst werd gebruikt. De Soil Moisture Active Passive (SMAP) satelliet werd door NASA ontwikkeld om vanuit de ruimte de vochtigheid te meten van het aardoppervlak tot op een diepte van vijf centimeter in de bodem. Zo zal deze satelliet elke drie dagen een globale kaart van onze planeet maken waarop de hoeveelheid vochtigheid in de aardbodem zal te zien zijn. Deze metingen en gegevens moeten wetenschappers en klimatologen helpen om betere weersvoorspellingen te maken en om meer te leren over natuurfenomenen zoals droogtes en overstromingen. Om de vochtigheid van en in het aardoppervlak te kunnen meten vanuit een baan om de Aarde werd SMAP uitgerust met een grote, ronddraaiende antenne die na de lancering een diameter zal hebben van zes meter. Deze antenne, die naar het aardoppervlak wordt gericht, zal elke minuut 14,6 om zijn as draaien terwijl de SMAP-satelliet elke 98 minuten één omwenteling om de Aarde maken. Voor wetenschappers is de studie van de vochtigheid van de bodem op Aarde van groot belang aangezien deze een invloed heeft in belangrijke cyclussen in de natuur waaronder de waterkringloop of het vriezen en dooien. Deze cyclussen hebben op de mens een grote impact aangezien zij ons voedsel, het klimaat en onze gezondheid beïnvloeden. Wetenschappers hopen met de data afkomstig van de SMAP-satelliet ondermeer betere voorspellingen te kunnen maken wanneer men gewassen moet voorzien van water of wanneer overstromingen gaan plaatsvinden. Daarnaast moet deze satelliet ook een belangrijke bijdrage leveren in de studie van droogtes zodat de mens hier efficiënter kan op inspelen. Het SMAP-project heeft een prijskaartje van 916 miljoen dollar en verwacht wordt dat deze satelliet minstens drie jaar operationeel zal zijn. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de lancering!

Delta 2 lanceringLancering van NASA's SMAP aardobservatiesatelliet - Foto: ULA

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Sojoez T-10 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Titov en Gennady Strekalov. Enkele seconden voor lift-off werd het ontsnappingssysteem van de ruimtecapsule geactiveerd als gevolg van een ernstig probleem met de Sojoez draagraket. Het ontsnappingssysteem zorgde ervoor dat de Sojoez T-10 ruimtecapsule wegvloog van het lanceercomplex en de exploderende raket zodat de twee kosmonauten in veiligheid werden gebracht. Foto: RKK Energia

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 75

Messier 75
M75, ook gekend als NGC 6864, is een bolvormige sterrenhoop dat zich aan de rand van het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) bevindt. Met zijn afstand van 67 500 lichtjaar is deze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken