De Sojoez draagraket met bovenaan de Sojoez TMA-17M ruimtecapsule
Foto: Roscosmos/NASA

Op woensdag 22 juli 2015 werd een internationale crew in de ruimte gebracht die zes maanden lang gaan leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het Sojoez TMA-17M ruimtetuig vertrok om 23u02 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en koppelde zich minder dan zes uur later succesvol aan het 400 ton wegende ruimtestation dat op een hoogte van ongeveer 400 kilometer rond de Aarde cirkelt.

Snelle reis naar het ISS

De meer dan zeven ton zware Sojoez TMA-17M ruimtecapsule vertrok om 23u02 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en werd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende Sojoez FG draagraket. Bij de start van de lancering had de Sojoez draagraket een gewicht van 440 ton en was deze raket 49 meter lang. Iets meer dan twee minuten na de start van de lancering werden de vier boosterraketten afgestoten van de Sojoez draagraket. Nog enkele minuten later werd de onderste trap afgestoten waarna het de tweede rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Zoals steeds bij Sojoez-lanceringen werd het ruimtetuig iets minder dan negen minuten na de start van de lancering losgemaakt van de draagraket en uitgezet in een lage baan om de Aarde. Meteen hierna werden de twee zonnepanelen van het ruimtetuig opengevouwen en werden er enkele cruciale baanmanoeuvres uitgevoerd zodat de Sojoez TMA-16M het internationale ruimtestation kon inhalen. Uiteindelijk koppelde de Sojoez TMA-17M zich iets minder dan zes uur na de start van de lancering probleemloos aan de Rassvet module van het internationale ruimtestation. De koppeling vond om 04u45 Belgische tijd plaats toen beide ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 27 000 kilometer per uur boven de Stille Oceaan vlogen. In het verleden duurden vluchten van een bemand Sojoez ruimtetuig naar het internationale ruimtestation steeds twee dagen. Ook de Amerikaanse Space Shuttles deden er steeds twee dagen over om het ISS te bereiken. Gedurende voorgaande reizen van Sojoez ruimtetuigen naar het ruimtestation werd de baan van het ruimtetuig geleidelijk opgetrokken aangezien het ISS in een baan om de Aarde draait op een hoogte van ongeveer 418 kilometer. De verkorte reis naar het ruimtestation duurt normaal vier omwentelingen om de Aarde en is voor de ruimtevaarders aan boord van de Sojoez veel aangenamer aangezien zij nu geen twee dagen meer moeten leven in een piepkleine ruimte. Ook voor het Russische vluchtleidingscentrum biedt een korte reis naar het ISS meer voordelen aangezien er veel minder vluchtleiders nodig zijn en men op die manier kosten kan besparen. Onderaan dit artikel kan u de beelden herbekijken van deze lancering!

Sojoez TMA-17M
De Sojoez TMA-17M bemanning - Foto: NASA/Roscosmos

Internationale bemanning

Tijdens deze lancering werd een Russische kosmonaut, een Amerikaanse astronaut en een Japanse ruimtevaarder naar het ISS ruimtestation gebracht. Gezagvoerder van de Sojoez TMA-17M was de Russische ervaren kosmonaut Oleg Kononenko die eerder al tweemaal de ruimte inging. Na zijn studies ging Kononenko werken als ingenieur bij het Russische ontwerpbureau TsSKB-Progress waar hij ondermeer verantwoordelijk was voor het ontwerpen en testen van elektronische systemen voor ruimtevaartuigen. Oleg Kononenko werd uiteindelijk in 1996 geselecteerd als kandidaat kosmonaut waarna hij in 2008 voor het eerst de ruimte inging. Tijdens deze ruimtemissie verbleef hij 199 dagen in een baan om de Aarde. In 2001 vloog Kononenko een tweede maal naar het ISS waar hij opnieuw voor bijna zes maanden in verbleef. Alles samen verbleef deze kosmonaut tijdens zijn eerste twee ruimtemissies al 391 dagen en 11 uur in een baan om de Aarde. Tijdens zijn langdurige ruimtevluchten voerde Kononenko ook twee ruimtewandelingen uit. De tweede ruimtevaarder aan boord van de Sojoez TMA-17M was de Amerikaanse astronaut Kjell N. Lindgren. Deze gewezen militaire arts werd door NASA in 2009 geselecteerd als astronaut waarna hij startte aan zijn opleiding. Alvorens Lindgren deze ruimtemissie toegewezen kreeg, werkte hij in NASA's Johnson Space Center en in Rusland waar hij ruimtevaarders medisch begeleidde. De derde ruimtevaarder aan boord van de Sojoez TMA-17M was de Japanner Kimiya Yui. In 2009 selecteerde de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA deze gewezen gevechtspiloot als kandidaat ruimtevaarder. Kimiya Yui is hierdoor de eerste Japanse ruimtevaarder met een militaire achtergrond. Nu Kononenko, Lindgren en Yui zich aan boord van het internationale ruimtestation bevinden, gaan ze er deel uitmaken van de Expedition 44 en 45 crews. Indien alles probleemloos verloopt, zullen de drie ruimtevaarders eind december 2015 terugkeren naar de Aarde. De Sojoez TMA-17M ruimtemissie was de 126ste ruimtevlucht met een Russisch Sojoez ruimtevaartuig sinds dit in 1967 voor het eerst werd gebruikt.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken