vrijdag, 17 oktober 2014 00:00

Europa brengt twee satellieten voor Zuid-Amerika in de ruimte Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een krachtige Ariane 5 raket Lancering van een krachtige Ariane 5 raket Foto: Arianespace

Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op donderdag 16 oktober 2014 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de vijfde maal dat Europa in 2014 een Ariane 5 raket lanceerde. Tijdens deze lancering werden twee communicatiesatellieten voor Zuid-Amerika succesvol in de ruimte gebracht.

De 53 meter lange Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 23u43 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. De lancering werd een dag uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden. Bij de lancering heeft de Ariane 5 ECA draagraket een totaal gewicht van 780 ton. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten zich steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket 10 ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien iets minder dan 28 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. De tweede satelliet volgde zes minuten later. Beide satellieten werden uitgezet in een tijdelijke baan en zullen zich de volgende dagen en weken op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen. Dit was de 220ste maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana. Sinds 1996 was dit ook de 76ste lancering van een krachtige Ariane 5 raket.

ArSat-1De Argentijnse ArSat-1 satelliet wordt bevestigd op de Ariane 5 draagraket - Foto: Arianespace

De eerste satelliet die probleemloos werd uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde was de Intelsat 30/DLA-1 communicatiesatelliet. Deze 6,3 ton zware satelliet werd gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral op een FS-1300 platform. Intelsat 30/DLA-1 is uitgerust met 72 Ku-band en 10 C-band transponders die de volgende vijftien jaar gaan gebruikt worden voor direct-to-home televisiediensten voor landen in Zuid-Amerika. Deze diensten zullen aangeboden worden door de operator DirecTV Latin America. Dit was de 135ste communicatiesatelliet die in de ruimte werd gebracht voor de internationale satellietoperator Intelsat en was ook de 54ste Intelsat-satelliet die werd gelanceerd door een Europese Ariane raket. De tweede satelliet die deze Ariane 5 draagraket in de ruimte bracht, was de 2,9 ton zware ArSat-1 communicatiesatelliet. ArSat-1 is de eerste geostationaire communicatiesatelliet die werd gebouwd door het Argentijnse ruimtevaartbedrijf INVAP voor de Argentijnse operator Empresa Argentina de Soluciones Satelitales Sociedad Anonima (ARSAT). Deze satelliet, die werd uitgerust met 24 Ku-band transponders, zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiediensten zoals telefonie, televisie en het doorsturen van data in Argentinië, Chili, Uruguay en Paraguay. ArSat-1 is de eerste van drie Argentijnse communicatiesatellieten dat het land zelf bouwde en testte. Hierdoor is Argentinië nu het achtste land ter wereld dat communicatiesatellieten van dergelijke omvang kan bouwen. De satelliet zelf is 4,4 bij 2,3 meter groot en heeft een spanwijdte, eenmaal de twee zonnepanelen zijn opengevouwen, van 16,4 meter. Hieronder kan u een video bekijken van de lancering!

Media

Lancering Ariane 5 Arianespace
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 7

Messier 7
M7, ook gekend als NGC 6475, is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Scorpius (Schorpioen). Dit object wordt ook wel de 'Ptolemaeus cluster' genoemd. De sterrenhoop is enorm groot. Zo…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken