Foto: Roscosmos/NASA

De partners van het internationale ruimtestation hebben zich ertoe verbonden de activiteiten van dit unieke platform in een lage baan om de aarde, waar al meer dan 22 jaar mensen wonen en werken ten bate van de mensheid, voort te zetten en geavanceerde wetenschap en onderzoek in microzwaartekracht uit te voeren.

De Verenigde Staten, Japan, Canada en de deelnemende landen van de ESA (European Space Agency) hebben bevestigd dat zij de voortzetting van de ruimtestationactiviteiten tot 2030 zullen steunen en Rusland heeft bevestigd dat het de voortzetting van de activiteiten voor het ISS tot 2028 zal steunen. NASA zal blijven samenwerken met zijn partnerorganisaties om een ononderbroken aanwezigheid in een lage baan om de aarde te garanderen, evenals een veilige en ordelijke overgang van het ruimtestation naar commerciële platforms in de toekomst.

"Het internationale ruimtestation is een ongelooflijk partnerschap met een gemeenschappelijk doel om wetenschap en verkenning te bevorderen," zei Robyn Gatens, directeur van de International Space Station Division op het NASA-hoofdkwartier in Washington. "Door onze tijd aan boord van dit geweldige platform te verlengen, kunnen we de vruchten plukken van meer dan twee decennia aan experimenten en technologiedemonstraties, en kunnen we doorgaan met het materialiseren van nog grotere ontdekkingen in de toekomst." Sinds de lancering in 1998 is het internationale ruimtestation door 266 personen uit 20 landen bezocht.

Het ruimtestation is een uniek wetenschappelijk platform waar bemanningsleden experimenten uitvoeren in verschillende onderzoeksdisciplines, waaronder aard- en ruimtewetenschappen, biologie, menselijke fysiologie, natuurwetenschappen en technologiedemonstraties die op aarde niet mogelijk waren. De bemanning aan boord van het station is de hand van duizenden onderzoekers op de grond die meer dan 3.300 experimenten in microzwaartekracht uitvoeren. Nu, in het derde decennium van zijn activiteiten, bevindt het station zich in het decennium van de resultaten wanneer het platform zijn wetenschappelijk rendement kan maximaliseren. De resultaten stapelen zich op, nieuwe voordelen worden zichtbaar en innovatief onderzoek en technologiedemonstraties bouwen voort op eerder werk.

Het ruimtestation is een van de meest complexe internationale samenwerkingsverbanden ooit. Het is ontworpen om onderling afhankelijk te zijn, is afhankelijk van bijdragen van alle partners om te kunnen functioneren, en geen enkele partner is momenteel in staat het ruimtestation zonder de andere te bedienen.

NASA's Artemis-missies, die in een lage baan om de aarde blijven, zijn onderweg en zorgen voor een langdurige aanwezigheid op de maan voor wetenschap en verkenning.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken