Foto: NASA

Een NASA astronaut die terugkeerde naar de aarde tijdens het einde van de Crew-8 missie is in stabiele toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een niet nader gespecificeerd medisch probleem had ervaren na de splashdown. In een verklaring van 25 oktober zei NASA dat de onbekende astronaut “een medisch probleem had” na de landing van de Crew Dragon in de vroege ochtenduren voor de kust van Pensacola, Florida. De astronaut “wordt uit voorzorg in stabiele toestand geobserveerd” in het Ascension Sacred Heart Pensacola ziekenhuis.

Alle vier Crew-8 bemanningsleden werden naar het ziekenhuis vervoerd voor aanvullende medische controles na het ondergaan van routine medische onderzoeken na de vlucht op het SpaceX recovery schip. “Tijdens de medische routineonderzoeken op het bergingsschip werd uit voorzichtigheid om een extra evaluatie van de bemanningsleden gevraagd”, aldus NASA. Het ruimtevaartagentschap heeft de naam van de astronaut die in het ziekenhuis is opgenomen niet bekend gemaakt, noch details over hun medische problemen, vanwege de medische privacy. De andere drie bemanningsleden zijn ondertussen wel uit het ziekenhuis ontslagen en teruggekeerd naar het Johnson Space Center in Houston.

De Crew-8 NASA-astronauten Matthew Dominick, Michael Barratt en Jeanette Epps keerden samen met Roscosmos kosmonaut Alexander Grebenkin terug naar de aarde. Deze missie startte op 4 maart 2024 en al die tijd verbleven de vier ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Alle vier leken in goede conditie toen ze de Crew Dragon ruimtecapsule verlieten, iets meer dan een half uur nadat het ruimtevaartuig was geland in zee, lachend en zwaaiend tijdens de NASA uitzending. “Op dit moment doet de bemanning het geweldig”, zei Richard Jones, plaatsvervangend manager van NASA's Commercial Crew Program tijdens een media teleconferentie ongeveer 90 minuten na de landing. “Ze zullen nog wat tijd doorbrengen op het bergingsvaartuig om hun medische controles te ondergaan en ze zullen snel op weg zijn naar Houston als die allemaal achter de rug zijn.”

Het feit dat NASA besloot om alle vier extra medische controles te laten ondergaan in het ziekenhuis lijkt een geïsoleerd medisch probleem uit te sluiten en verhoogt in plaats daarvan de mogelijkheid van een soort incident tijdens of na hun terugkeer. NASA-functionarissen zeiden tijdens de briefing echter dat er geen problemen waren met het Crew Dragon ruimtevaartuig tijdens de terugkeer en de landing, waardoor er geen indicatie was dat er iets ongewoons had plaatsgevonden.

“We zijn Ascension Sacred Heart dankbaar voor de steun tijdens deze periode en we zijn trots op ons team voor de snelle actie om de veiligheid van onze bemanningsleden te garanderen,” verklaarde NASA.

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische Luna 23 Maanlander. Het ruimtetuig raakte beschadigd tijdens de landing in het Mare Crisium gebied op de Maan waardoor er geen bodemstalen konden worden teruggestuurd naar de Aarde. Toch stuurde de lander nog drie dagen na zijn ongelukkige landing informatie door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken