vrijdag, 25 mei 2012 15:44

Dragon voor het eerst gekoppeld aan het ISS (Update) Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Het commerciële Dragon ruimtetuig Het commerciële Dragon ruimtetuig Foto: NASA / SpaceX

Op vrijdag 25 mei 2012 heeft men voor de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart een commercieel ruimtetuig vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Om 15u56 Belgische tijd werd de onbemande Dragon bevoorradingscapsule 'vastgegrepen' door de robotarm van het ISS. Deze riskante procedure werd uitgevoerd door enkele ISS-bewoners waaronder de Nederlandse ISS-ruimtevaarder André Kuipers.

Op het moment dat de Dragon 'vastgegrepen' werd door het ISS vlogen beide ruimtetuigen met een snelheid van 28 000 kilometer per uur boven Australië. Alvorens de Dragon vastgegrepen werd, begaf het nieuwe ruimtetuig zich voorzichtig tot op 10 meter van het ruimtestation. Enkele uren later, omstreeks 18u00 Belgische tijd, werd de Dragon uiteindelijk voor het eerst vastgehecht aan de Harmony module van het ISS. De volgende dagen zullen de zes ISS-ruimtevaarders zich binnenin de Dragon begeven om de vracht over te laden. Het Dragon ruimtetuig werd op 22 mei 2012 succesvol in de ruimte gebracht vanop de Cape Canaveral lanceerbasis door middel van een bijhorende Falcon 9 raket. Zowel de Dragon alsook de Falcon 9 werden ontwikkeld door het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX dat in 2002 opgericht werd door Elon Musk. SpaceX is nu 's werelds eerste private bedrijf dat op eigen kracht het ISS kan bevoorraden. NASA investeerde in het kader van een technologisch ontwikkelingsprogramma met private bedrijven al 381 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Dragon. Later dit jaar zal een tweede Amerikaans commercieel bedrijf, Orbital Science Corporation, eveneens proberen om het ISS te bevoorraden met het zelf ontwikkelde Cygnus ruimtetuig.

Dragon

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt vanop het Mount Wilson Observatory in Californië de Jupitermaan Carme. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 23 kilometer en werd vernoemd naar Carme uit de Griekse mythologie, de moeder van Britomartis van wie Zeus de vader was. Doordat Carme enkel werd onderzocht met telescopen op Aarde en er nog geen ruimtetuigen langs vlogen, is er weinig bekend over deze kleine maan.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 46

Messier 46
M46, of NGC 2437, is een zeer rijke open sterrenhoop met zo'n 500 sterren die men kan terugvinden in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven). De leeftijd van deze cluster wordt geschat…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken