Iraanse vlag

Het Iraanse ruimtevaartagentschap heeft laten weten dat het in oktober een raket zal lanceren met aan boord een Perzische kat. Iran is van plan om tegen 2019 een landgenoot in de ruimte te brengen en bracht de afgelopen jaren al verschillende satellieten op eigen kracht tot in een baan om de Aarde.

Iran werd februari 2009 het negende land ter wereld dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kan brengen. Deze geslaagde lancering en andere lanceringen zorgden ervoor dat Iran luidop begon te dromen van bemande ruimtevaart. Zo wil Iran tegen 2019 een landgenoot in de ruimte brengen. Om Iraanse ingenieurs en wetenschappers zoveel mogelijk ervareing te laten opdoen met ruimtevaart en ruimtetechnologie wil Iran eerst enkele testvluchten uitvoeren met dieren. Deze methode werd eind de jaren ’50 en begin de jaren ’60 ook toegepast door de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten als voorbereiding op de eerste bemande ruimtevluchten. Volgens Iraanse media heeft het land in 2010 ook al een muis, schildpad en wormen in de ruimte gebracht. In maart 2013 liet Iran weten dat het met succes een aapje in de ruimte had gebracht en dat het diertje de korte ruimtevlucht had overleefd. Uiteindelijk bleek deze lancering heel omstreden te zijn doordat op foto’s van voor en na de lancering verschillende aapjes te zien waren. Hierdoor gaan velen er nu vanuit dat het aapje zijn ruimte-avontuur niet heeft overleefd. In een volgende stap wil Iran nu een Perzische kat in de ruimte brengen. De kat zal wellicht rond 15 oktober 2013 vanop het Semnan Space Center gelanceerd aan boord van de Pisham 2 ruimtecapsule. De organisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft al laten weten enorm bezorgt te zijn om de geplande lancering van de Iraanse kat en noemt deze actie dan ook een archaïsch experiment dat ons terugbrengt naar de primitieve technieken van de beginjaren van de ruimtevaart.

Niet de eerste kat in de ruimte

Velen zullen het wellicht niet weten maar Iran is niet het eerste land dat een kat in de ruimte wil brengen. Zo bracht Frankrijk op 18 oktober 1963 als eerste, en tot op heden ook enigste, land ter wereld een kat in de ruimte met behulp van een Veronique raket vanop een lanceerbasis in Algerije. De kat, genaamd Felicette, overleefde de 15-minuten durende ruimtevlucht. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat Felicette een back-up was voor een andere Franse ‘ruimte-kat’ die net voor de lancering is gaan lopen. De Verenigde Staten speelden eind de jaren ’50 en begin de jaren ’60 eveneens met het idee om een kat in de ruimte te brengen maar dit werd nooit in de praktijk uitgevoerd. Wel heeft men in de Verenigde Staten katten meegenomen aan boord van een Convair C-131 vliegtuig dat paraboolvluchten.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken