Foto: NASA

Botten en beenderen spelen een belangrijke rol als structuur die het lichaam ondersteunt en calcium opslaat. Het behoudt breukbestendigheid door zich te hermodelleren via een balans van botresorptie en -vorming. Botten zijn meestal dicht en sterk genoeg om je gewicht te dragen en de meeste schokken op te vangen. Naarmate je ouder wordt, verliezen botten op natuurlijke wijze wat van hun dichtheid en hun vermogen om opnieuw aan te groeien.

In een microzwaartekrachtomgeving (gewichtloosheid) is er door de verminderde belasting sprake van een verhoogde botresorptie en geen verandering in of mogelijk een verminderde botvorming, wat leidt tot een verlies aan botmassa dat ongeveer tien keer zo groot is als bij osteoporose. Het leven in de microzwaartekrachtomgeving van de ruimte brengt veel veranderingen met zich mee. Het verlies van botmassa is vooral merkbaar omdat het het vermogen van astronauten om te bewegen en te lopen beïnvloedt wanneer ze terugkeren naar de zwaartekracht van de aarde. De menselijke ruimtevaart was ooit een fantasie die alleen te vinden was op de pagina's van een roman of op filmschermen, maar nu is het bijna een tastbare realiteit. Mensen zullen meer tijd in de ruimte doorbrengen. Het menselijk lichaam is intrinsiek aangepast aan de zwaartekracht van de aarde, dus blootstelling aan omstandigheden met verminderde zwaartekracht, of microzwaartekracht, kan complicaties veroorzaken in veel normale lichaamsfuncties. De lengte van ruimtemissies, en dus ook de tijd die astronauten in een baan om de aarde doorbrengen, is toegenomen sinds de mens de ruimte begon te verkennen. Ruimtereizigers worden in de ruimte aan heel wat stress blootgesteld.

De verminderde mechanische belasting van gewichtdragende botten veroorzaakt door microzwaartekracht (μg) leidt tot botverlies bij mensen, vooral bij langdurige ruimtemissies. Zoals eerder vermeld, is dit botverlies het gevolg van een verhoogde botresorptie en een onveranderde of verminderde botvorming, zoals is waargenomen in verschillende onderzoeken bij mensen die zowel in de ruimte als tijdens bedrust zijn uitgevoerd. Microzwaartekracht zorgt ervoor dat calcium vrijkomt uit de botten, waardoor het bijschildklierhormoon (PTH) onderdrukt wordt en de circulerende niveaus van 1,25-dihydroxyvitamine D dalen, hoewel de concentraties van 25-dihydroxyvitamine D voldoende blijven. Dit proces vermindert de calciumabsorptie in het lichaam.

De afname in botvorming wordt in verband gebracht met een verminderde functie van osteoblasten en een verhoogde apoptose van osteocyten. Lichaamsbeweging met apparaten zoals loopbanden en weerstandsoefenapparatuur kan de negatieve invloed van microzwaartekracht op botten en spieren helpen verminderen. Krachttraining en aerobe lichaamsbeweging zijn ontworpen om de mechanische belasting te simuleren die normaal gesproken door de zwaartekracht op aarde wordt uitgeoefend. Goede voeding en het gebruik van supplementen, zoals vitamine D en calcium, zijn belangrijk om de gezondheid van de botten tijdens en na een ruimtemissie te ondersteunen. Revalidatieprogramma's omvatten gestructureerde lichaamsbeweging, fysiotherapie en voedingscontrole voor een optimaal herstel. Samen zijn deze maatregelen erop gericht om de gezondheid van het bewegingsapparaat in de ruimte te behouden en een succesvolle terugkeer naar de zwaartekracht op aarde te bevorderen. Verder onderzoek is essentieel om deze strategieën te verfijnen voor langere missies, zoals die naar de maan of Mars.

Bron: InnovaSpace

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1910

Het gebeurde toen

In Londen overlijdt de Britse astronoom William Huggins. Hij bouwde een eigen observatorium en deed uitgebreide observaties van spectra van astronomische objecten. Zo ontdekte hij in 1861 dat de Zon en sterren voor een belangrijk deel uit waterstof bestaan. Hij was ook de eerste die een onderscheid aantoonde tussen nevels en melkwegstelsels. Huggins was ook de eerste die ontdekte dat het licht van sommige sterren een roodverschuiving hadden ondergaan en van ons af bewogen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken