vrijdag, 31 mei 2013 12:07

Planetoïde uit twee delen vliegt langs de Aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Eerste radarbeelden van planetoïde 1998 QE2 Eerste radarbeelden van planetoïde 1998 QE2 Foto: NASA

Op vrijdag 31 mei 2013 zal er opnieuw een planetoïde langs de Aarde vliegen. De planetoïde, genaamd 1998 QE2, zal tijdens zijn dichtste passage omstreeks 22u59 Belgische tijd op ongeveer 5,8 miljoen kilometer langs de Aarde vliegen. Dat is vijftien keer de afstand Aarde-Maan. Uit de eerste radarbeelden van deze planetoïde blijkt nu ook dat het hemellichaam bestaat uit twee delen. 

Uit de eerste radarbeelden die op 29 mei 2013 gemaakt werden met NASA's 70-meter grote Deep Space Network antenne in Californië blijkt dat het grootste deel van het duo ongeveer 2,7 kilometer groot is. Dit brokstuk draait in minder dan vier uur om zijn as. Zijn begeleider, die astronomen ook wel aanzien als een maantje, is ongeveer 600 meter groot. Het is niet uitzonderlijk dat planetoïden uit meer dan één brokstuk bestaan. Zo zou 1 op de 6 planetoïden die minstens 200 meter groot zijn, bestaan uit twee of meerdere delen. 

Planetoïde 1998 QE2 werd in 1998 ontdekt met behulp van het LIncoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) onderzoeksproject dat een onderdeel is van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vormt de planetoïde geen bedreiging voor de Aarde. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken