donderdag, 08 november 2012 15:37

Bijzondere superaarde ontdekt Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van de ster HD 40307 en zijn planeten Artistieke impressie van de ster HD 40307 en zijn planeten Foto: University Of Hertfordshire

Sterrenkundigen hebben een nieuwe zogenaamde 'superaarde' ontdekt die volgens de ontdekkers zich in de leefbare zone bevindt rond zijn moederster. Superaardes zijn planeten die iets groter zijn dan de Aarde. De bijzondere exoplaneet draait rondom de ster HD 40307 en maakt deel uit van een planetenstelsel van zes planeten. Wat de superaarde nog meer doet opvallen is dat deze zich 'slechts' op een afstand van 42 lichtjaar van de Aarde bevindt. In de sterrenkunde is dit 'vlakbij'.

Dat de exoplaneet, die de naam 'HD 40307g' draagt, zich in de zogenaamde 'leefbare zone' bevindt, is voor astronomen en andere wetenschappers zeer belangrijk. Deze zone is een gordel rondom een ster waarin de temperaturen gematigd zijn zodat op aardachtige exoplaneten die zich in deze gordel bevinden vloeibaar water kan bestaan. De 'leefbare' exoplaneet is zeven keer zo zwaar als de Aarde en zijn afstand tot zijn moederster is te vergelijken met de afstand Aarde-Zon. In tegenstelling tot onze Zon is de ster HD 40307 iets ouder en koeler. Toch zijn astronomen er van overtuigd dat de superaarde genoeg energie van zijn moederster ontvangt om een 'aards' klimaat in stand te kunnen houden. Zo ontvangt HD 40307g gemiddeld ongeveer 67% van het licht op dat door de moederster wordt uitgezonden. Of deze exoplaneet net als de Aarde een atmosfeer heeft, hebben astronomen nog niet kunnen achterhalen. De ster HD 40307 en zijn zes planeten bevinden zich in het zuidelijke sterrenbeeld Pictor (Schilder). In 2008 werden de eerste drie planeten rondom deze ster al ontdekt. Dankzij data afkomstig van ESO's High Accuracy Radial velocity Planet Searcher instrument heeft men nu ook een sterk vermoeden dan ook alle andere exoplaneten rondom HD 40307 superaardes zijn. Dit is het derde gekende planetenstelsel met daarin zes exoplaneten maar het is de eerste maal dat men een stelsel ontdekt met daarin een leefbare exoplaneet.

Door zijn 'aardse' eigenschappen heeft exoplaneet HD 40307g meteen ook een plaatsje gekregen in de 'Planetary Habitability Laboratory’s Habitable Exoplanets Catalog'. Dit is een lijst met enkel bewoonbare en leefbare exoplaneten. Indien we de exoplaneten in deze lijst rangschikken op basis van de mate waarin ze op de Aarde lijken, staat HD 40307g op de vierde plaats. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1786

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse amateur-astronoom John Goodricke. Hij is vooral bekend geworden om zijn waarnemingen van de veranderlijke ster Algol. Zo suggereerde Goodricke dat Algol is wat we nu kennen als een dubbelster. Van verschillende sterren was al bekend dat ze varieerden in magnitude maar Goodricke was de eerste die aan een mechanisme dacht om dit te verklaren.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 4565

NGC 4565
NGC 4565, ook gekend als 'Caldwell 38', is een spiraalvormig sterrenstelsel dat we terugvinden in het sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices). Dit sterrenstelsel heeft een helderheid van magnitude 10.1 en werd…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken