Artistieke impressie van de ster HD 40307 en zijn planeten
Foto: University Of Hertfordshire

Sterrenkundigen hebben een nieuwe zogenaamde 'superaarde' ontdekt die volgens de ontdekkers zich in de leefbare zone bevindt rond zijn moederster. Superaardes zijn planeten die iets groter zijn dan de Aarde. De bijzondere exoplaneet draait rondom de ster HD 40307 en maakt deel uit van een planetenstelsel van zes planeten. Wat de superaarde nog meer doet opvallen is dat deze zich 'slechts' op een afstand van 42 lichtjaar van de Aarde bevindt. In de sterrenkunde is dit 'vlakbij'.

Dat de exoplaneet, die de naam 'HD 40307g' draagt, zich in de zogenaamde 'leefbare zone' bevindt, is voor astronomen en andere wetenschappers zeer belangrijk. Deze zone is een gordel rondom een ster waarin de temperaturen gematigd zijn zodat op aardachtige exoplaneten die zich in deze gordel bevinden vloeibaar water kan bestaan. De 'leefbare' exoplaneet is zeven keer zo zwaar als de Aarde en zijn afstand tot zijn moederster is te vergelijken met de afstand Aarde-Zon. In tegenstelling tot onze Zon is de ster HD 40307 iets ouder en koeler. Toch zijn astronomen er van overtuigd dat de superaarde genoeg energie van zijn moederster ontvangt om een 'aards' klimaat in stand te kunnen houden. Zo ontvangt HD 40307g gemiddeld ongeveer 67% van het licht op dat door de moederster wordt uitgezonden. Of deze exoplaneet net als de Aarde een atmosfeer heeft, hebben astronomen nog niet kunnen achterhalen. De ster HD 40307 en zijn zes planeten bevinden zich in het zuidelijke sterrenbeeld Pictor (Schilder). In 2008 werden de eerste drie planeten rondom deze ster al ontdekt. Dankzij data afkomstig van ESO's High Accuracy Radial velocity Planet Searcher instrument heeft men nu ook een sterk vermoeden dan ook alle andere exoplaneten rondom HD 40307 superaardes zijn. Dit is het derde gekende planetenstelsel met daarin zes exoplaneten maar het is de eerste maal dat men een stelsel ontdekt met daarin een leefbare exoplaneet.

Door zijn 'aardse' eigenschappen heeft exoplaneet HD 40307g meteen ook een plaatsje gekregen in de 'Planetary Habitability Laboratory’s Habitable Exoplanets Catalog'. Dit is een lijst met enkel bewoonbare en leefbare exoplaneten. Indien we de exoplaneten in deze lijst rangschikken op basis van de mate waarin ze op de Aarde lijken, staat HD 40307g op de vierde plaats. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken