De vijfde Japanse HTV wordt 'vastgegrepen' door de robotarm van het ISS
Foto: NASA/JAXA

De vijfde Japanse HTV vrachtmodule is op maandag 24 augustus 2015 succesvol vastgehecht aan het internationale ruimtestation ISS. Het meer dan tien ton zware gevaarte werd op 19 augustus 2015 probleemloos in de ruimte gebracht waarna de onbemande vrachtmodule vijf dagen later met behulp van een robotarm werd vastgemaakt aan de Harmony koppelingsmodule van het ruimtestation.

Japan bracht in september 2009 een eerste HTV vrachtmodule naar het ISS en herhaalde dit in maart 2011 en september 2012. Elke HTV is 10 meter lang, heeft een diameter van 4,4 meter en bestaat uit drie compartimenten waarvan één onder druk wordt gebracht zodat ruimtevaarders deze kunnen betreden. Binnenin deze onder druk gebrachte module kan men 5,2 ton aan cargo opslaan. Deze vracht wordt manueel overgeladen naar het ISS éénmaal de HTV gekoppeld is aan het ruimtestation. In een ander compartiment kan men nog eens 1,5 ton aan vracht opslaan. Deze vracht moet met een robotarm worden overgeladen en bestaat meestal uit reserveonderdelen voor het ISS of experimenten. Op 19 augustus 2015 werd de vijfde HTV vanop de Tanegashima lanceerbasis in Japan succesvol in de ruimte gebracht door middel van een H-2B draagraket. Het onbemande ruimtevaartuig had normaal enkele dagen eerder moeten gelanceerd worden maar dit werd enkele malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden. De vijfde Japanse HTV vrachtmodule, ook gekend onder de naam ‘Kounotori 5’, arriveerde op 24 augustus omstreeks 12u28 Belgische tijd uiteindelijk bij het ruimtecomplex waarna de Japanse ruimtevaarder Kimiya Yui de module ‘vastgreep’ met behulp van de robotarm van het ruimtestation. Enkele uren later werd de ruimtecargo met de robotarm vastgemaakt aan de Harmony koppelingsmodule van het ruimtestation zodat de ruimtevaarders de volgende dagen de bijna vier ton vracht kunnen overladen. De vracht bestaat onder andere uit voedsel, kledij, reserve onderdelen voor het ruimtestation, computers, batterijen en wetenschappelijke experimenten. Naast de bijna vier ton cargo die zich in het onder druk gebrachte compartiment van de HTV bevindt, brengt deze vijfde Japanse vrachtmodule ook nog eens de Calorimetric Electron Telescope (CALET) naar het ISS. Dit instrument zal met behulp van een robotarm vastgemaakt worden aan het Japanse Kibo ruimtelabo en zal gebruikt worden om kosmische stralen met te detecteren. Japanse wetenschappers hopen met het CALET-instrument uiteindelijk meer te leren over het bestaan van donkere materie. Voor de zes ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation is deze Japanse bevoorradingsmissie van groot belang nadat een eerdere bevoorradingsmissie van SpaceX mislukte. De vijfde Japanse HTV zal tot eind september 2015 gekoppeld blijven aan het ruimtestation waarna het ruimtevaartuig boven de Stille Oceaan zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Tot 2020 plant Japan nog vier HTV-bevoorradingsmissies.

HTV

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken