Artistieke impressie van exoplaneet 2M1207b
Foto: NASA/ESA

Sterrenkundigen hebben met behulp van de succesvolle Hubble Space Telescope de rotatietijd van een zware exoplaneet kunnen vaststellen. Zo kon men de veranderlijke helderheid meten van de atmosfeer van planeet 2M1207b waaruit de astronomen konden achterhalen dat deze exoplaneet in tien uur om zijn as draait. Dit is de eerste maal dat de rotatie van een exoplaneet op een dergelijke manier werd bepaald. 

De exoplaneet 2M1207b heeft ongeveer viermaal zoveel massa als de planeet Jupiter en behoort hierdoor tot de zogeheten 'super-Jupiters'. Het hemellichaam draait rond een bruine dwerg op een afstand van ongeveer 170 miljoen lichtjaar. Ondanks het feit dat 2M1207b officieel wordt geclassificeerd als een 'planeet' vermoeden astronomen dat dit hemellichaam niet is ontstaan uit een gas- en stofschuif rondom de bijhorende moederster zoals andere planeten normaal ontstaan. Zo gaat men er van uit dat deze exoplaneet is ontstaan als een deel van een binair systeem, een soort mislukte versie van een dubbelster. Uiteindelijk maakte de Hubble Space Telescope in een periode van elf uur maar liefst 160 foto's. Aan de hand van deze foto's kon men zien hoe de helderheid van 2M1207b verandert terwijl deze om zijn as draait. Deze helderheidsveranderingen worden veroorzaakt door vlekkerige wolkenpatronen in de atmosfeer van de exoplaneet. Eigenlijk keken de onderzoekers dus naar de wolken in de atmosfeer van een planeet die zich op een afstand van 170 miljoen lichtjaar van ons bevindt. Door de variatie van de lichtkracht van de exoplaneet 2M1207b te meten, weet men nu dat deze planeet om de tien uur om zijn as draait. Dat is vergelijkbaar met de rotatietijd van de planeet Jupiter in ons zonnestelsel. Voor de rest lijkt deze exoplaneet alles behalve op Jupiter aangezien 2M1207b slechts tien miljoen jaar oud is en Jupiter al vijf miljard jaar oud is. Door zijn jonge leeftijd is de exoplaneet 2M1207b nog aan het samentrekken waardoor er warmte wordt gegenereerd en de temperatuur in de atmosfeer van deze exoplaneet kan oplopen tot bijna 1 500 graden Celsius. Deze extreme omstandigheden zijn genoeg om ijzer en gesteenten te laten smelten, verdampen en als 'regen' terug naar beneden te laten komen. Wanneer er in de toekomst nog betere ruimtetelescopen zullen gelanceerd worden, hopen astronomen nog meer atmosferen en andere eigenschappen van exoplaneten te kunnen bestuderen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken