De 35-meter grote schotelantenne van ESA's Cebreros grondstation in Spanje

Om de informatie van satellieten en ruimtesondes te kunnen ontvangen op Aarde heeft men ondermeer grondstations met schotelantennes nodig. Het European Space Tracking Network (ESTRACK) is een netwerk van verschillende grondstations die de onmisbare schakel zijn tussen tal van ESA-projecten in de ruimte en vluchtleiders en wetenschappers op Aarde. Binnen het ESTRACK netwerk beschikt het Europese ruimtevaartagentschap over negen eigen grondstations en vier grondstations die gedeeld worden met andere organisaties.

Elk ESTRACK grondstation is verschillend aangezien deze ingezet worden voor verschillende doeleinden en projecten. Het netwerk beschikt in totaal over twee 35 meter diameter, zeven 15 meter diameter, één 13 meter, één 12 meter, één 5,5 meter diameter en zes GPS-TDAF antennes. Daarnaast bevinden zich op de facilitaiten van het ESTRACK ook nog eens elf kleinere antennes met een diameter tussen 9 en 2,5 meter. Alle antennes van het ESTRACK kunnen vanop afstand bediend worden vanuit het ESTRACK Control Centre dat zich in het European Space Astronomy Centre (ESAC) bevindt in Spanje. Enkele van de enorme schotelantennes van het ESTRACK maken ook deel uit van ESA's Deep Space Antenna netwerk dat de communicatie voorziet met verre ruimtesondes.

Maspalomas station
De 15 meter diameter Maspalomas schotelantenne - Foto: ESA

ESA's ESTRACK grondstations:

  • New Norcia Station (Australië)
  • Perth Station (Australië)
  • Redu Station (België)
  • Kourou Station (Frans-Guyana)
  • Cebreros Station (Spanje)
  • Maspalomas Station (Gran Canaria, Spanje)
  • Villafranca Station (Spanje)
  • Kiruna Station (Zweden)
  • Santa Maria (Italië)
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken