Het meten van de hoogte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(15 stemmen)
Het meten van de hoogte Foto: www.uswaterrockets.com

Wanneer men waterraketten lanceert, zien we dat deze simpele raketten toch een mooi hoogte halen. Het is dan ook leuk om te kunnen achterhalen hoe hoog een waterraket kan vliegen. Het punt waar de maximum hoogte bereikt wordt, heet het hoogtepunt. Dit kan bepaald worden door het gebruiken van verschillende hoogtemeters. Leer aan de hand van dit artikel alles over het bepalen van de maximum behaalde hoogte van een waterraket.

Twee personen aan weerszijden van een rechte lijn van een gekende afstand, met de raket halverwege de twee personen. Gebruik kartonnen tubes met een draadkruis aan het einde. Aan het einde is een gradenboog bevestigd. Men houd de gradenboog evenwijdig aan het grondoppervlak Wanneer de raket gelanceerd wordt kijkt men door de kartonnen tube tot de raket in het hoogtepunt is gekomen en men noteert dan het aantal graden dat men afleest op de gradenboog. Door middel van eenvoudige driehoeksmeetkunde kunnen we nu de hoogte bepalen. Aangezien we met twee personen zijn kunnen we een gemiddelde nemen en zo de foutmarge verkleinen op onze aflezing.

Hoogte = afstand tot raket . tanα

voorbeeld:

Gegeven:

gemeten hoek 1: 67°
gemeten hoek 2: 69°
afstand tot raket: 20m

oplossing

Hoogte 1 = 20 . tan 67°
Hoogte 1 = 47,11m

Hoogte 2 = 20 . tan 69°
Hoogte 2 = 52,10m

Hoogtepunt = (Hoogte1 + Hoogte2) /2
Hoogtepunt = (47,11 + 52,10)/2
Hoogtepunt = 49,61m

Een iets andere methode is de volgende. Terug de zelfde opstelling maar we tekenen het uit op schaal. Wanneer we dan een lijn trekken op het aantal graden die we hebben afgelezen meten we de loodrechte afstand tot het lanceerpunt van de raket en herschalen we de afmeting zodat we het aantal meter uitkomen.

Professionele raketten en geavanceerde modellen gaan eerder gebruik maken van geautomatiseerde modellen die zich in de neus nestelen van de raket.

Het opnemen van de tijd gedurende de afdaling kan u ook iets vertellen, enkel zal de luchtweerstand de zaken wat ingewikkelder maken dan het lijkt:

4,9 . (dalingstijd (in seconden))²

Deze formule zal de hoogte berekenen in meter van een raket. Deze methode is niet de accuraatste en zal enkel aantonen welke lancering het hoogste is gegaan. Het vergelijken van lanceringstijden voor verscheidene raketten is geen goed middel welke de hoogste is gegaan in hoogte. Het is goed mogelijk dat de andere vlucht aan een grotere gemiddelde snelheid was dan de andere lancering.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Voortstuwing van een raket

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vluchtleiders raken het contact kwijt met de eerste West-Duitse satelliet Azur. Deze 70 kilogram zware satelliet werd op 8 november 1969 vanop de Vandenberg lanceerbasis in de ruimte gebracht door een Amerikaanse Scout raket en onderzocht de Van Allen-gordels, de zonnewind en poollicht. Azur was de eerste satelliet bestemd voor wetenschappelijk onderzoek die ontwikkeld werd in West-Duitsland.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7129

NGC 7129
NGC 7129 is een reflectienevel in het sterrenbeeld Cepheus. Het is een relatief zwakke nevel met een groepje jonge sterren in. Men vermoed dat de sterren in de nevel niet…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken