Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Telescoop (Telescopium). 

Algemeen

Telescopium is een klein sterrenbeeld dat men kan terugvinden aan de zuidelijke sterrenhemel ten oosten van het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). In grootte is Telescopium het 57ste sterrenbeeld en vanuit Nederland en België is dit niet te zien. Dit sterrenbeeld werd bedacht door de Franse astronoom Nicolas de Lacaille toen hij in de 1!de eeuw de zuidelijke sterrenhemel bestudeerde vanuit Zuid-Afrika. Dit sterrenbeeld stelt een soort telescoop voor dat door Cassini werd gebruikt vanaf de sterrenwacht in Parijs. Ook de benaming 'Tubus astronomicus' werd vroeger gebruikt.

Telescopium

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Ara
  • Corona Australis
  • Indus
  • Microscopium
  • Pavo
  • Sagittarius

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Telescopium bestaat uit allemaal zwakke sterren. Geen enkele ster is helderder dan magnitude 4. De helderste ster in dit sterrenbeeld, Alpha Telescopium, heeft een visuele helderheid van magnitude 3,5 en bevindt zich op een afstand van 278 lichtjaar van ons. Deze ster heeft een massa die vijfmaal zo zwaar is als die van onze ster en Alpha Telescopium heeft een lichtsterkte van 800 maal de lichtsterkte van de Zon. De tweede helderste ster in dit sterrenbeeld is Zeta Telescopii. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 4,1 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 127 lichtjaar van de Zon.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Telescopium?

In het sterrenbeeld Telescoop (Telescopium) kunnen we het prachtige elliptische sterrenstelsel NGC 6861 terugvinden. Dit sterrenstelsel werd ontdekt door John Herschel en heeft een visuele helderheid van magnitude 11,1. Dit stelsel behoort tot de Telescopium Groep van sterrenstelsels waartoe ook NGC 6868 behoort. NGC 6868 heeft een schijnbare helderheid van magnitude 10,6 en is eveneens een elliptisch sterrenstelsel. Dit is het helderste sterrenstelsel uit de Telescopium Groep. De Telescopium Groep zelf bestaat uit twaalf sterrenstelsels die een samen een oppervlakte beslaan van drie graden in het noordoostelijke deel van het sterrenbeeld. Naast NGC 6861 kunnen we in het sterrenbeeld Telescoop ook de bolvormige sterrenhoop NGC 6584 waarnemen. Deze bolhoop heeft een visuele helderheid van magnitude 7,9 en een schijnbare grootte van 6,6'. Dit deep-sky object bevindt zich op een afstand van ongeveer 44 000 lichtjaar van ons. 

Het Sterrenstelsel NGC 6861 gezien door de Hubble ruimtetelescoop - Foto: ESA/NASA/Hubble 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken