Indus - Indiaan

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Indiaan (Indus).

Algemeen

Dit sterrenbeeld werd in de 16de eeuw geïntroduceerd door Petrus Plancius naar aanleiding van waarnemingen die gemaakt werden door de Nederlandse zeevaarders Pieter Dircksz Keyser en Frederik de Houtman. Beide Nederlandse zeevaarders ontmoetten tal van toen nog onbekende volkeren. Plancius beeldde dit sterrenbeeld af als een naakte man met pijlen in beide handen. Indus is te vinden op het zuidelijk halfrond tussen drie andere minder bekende sterrenbeelden: Grus, Tucana en Pavo. Het sterrenbeeld Indiaan (Indus) is een zwak sterrenbeeld en de helderste ster heeft een helderheid van magnitude 3. In grootte is Indus het 49ste sterrenbeeld.

Indus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Microscopium
  • Sagittarius
  • Telescopium
  • Pavo
  • Octans
  • Tucana
  • Grus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Alpha Indi is de helderste ster uit het sterrenbeeld Indiaan (Indus) met een magnitude van 3,11. Deze ster is twee keer zo zwaar als de Zon en heeft een straal die 12 keer zo groot is als de Zon. Alpha Indi is een dubbelster met enkele rode dwergen van de 12-de en 13-de magnitude als begeleiders. De tweede helderste ster uit dit sterrenbeeld is Beta Indi. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 3,7 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 600 lichtjaar. Het is een dubbelster waarvan de begeleider een helderheid heeft van magnitude 12,5.Epsilon Indi is één van de dichtste sterren ten opzichte van de Aarde op een afstand van ongeveer 11,82 lichtjaar afstand. Deze dubbelster is een hoofdreeksster van spectraalklasse K. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Indus?

In het sterrenbeeld Indiaan (Indus) kunnen we geen deep-sky objecten terugvinden uit de bekende Messierlijst. Toch kunnen we in dit sterrenbeeld enkele mooi deep-sky objecten waarnemen zoals NGC 7049. Dit is een lensvormig sterrenstelsel dat zich op een afstand van ongeveer 100 000 miljoen lichtjaar bevindt en een doorsnede heeft van 150 000 lichtjaar. Dit sterrenstelsel werd op 4 augustus 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. NGC 7049 heeft een schijnbare helderheid van magnitude 10,6 waardoor deze het best waar te nemen is met grotere telescopen. Een ander mooi sterrenstelsel dat we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Indiaan is NGC 7090. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een schijnbare helderheid van magnitude 10,5 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 30 miljoen lichtjaar van ons. NGC 7090 werd op 4 oktober 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Ook kunnen we in het sterrenbeeld Indiaan (Indus) nog de sterrenstelsels NGC 7041 en NGC 7064 terugvinden. 

Het sterrenstelsel NGC 7049 - Foto: NASA/ESA/Hubble Space Telescope

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische onbemande Zond 8 ruimtecapsule. Zond 8 vloog op 24 oktober 1970 op een afstand van ongeveer 1 110 kilometer rond de Maan en keerde drie dagen later terug naar de Aarde. Tijdens deze missie werden tal van foto's van het Maanoppervlak gemaakt en werd de Zond 8 ruimtecapsule uitvoerig getest. Deze missie was ter voorbereiding op een Russische bemande Maanmissie. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 1931

NGC 1931
NGC 1931 is een emissie- en reflectienevel met daarin een open cluster die samen gelegen zijn in het sterrenbeeld Auriga. Dit deep-sky object is 4’ x 4’ groot en heeft…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken