Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Miscoscoop (Microscopium).

Algemeen

Microscopium is een klein sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond en werd in de 18de eeuw geïntroduceerd door Nicolas de Lacaille. Dit sterrenbeeld bevat alleen maar zwakke sterren en is vanuit België en Nederland niet zichtbaar. Het sterrenbeeld stelt de microscoop voor, waarvan de uitvinding toegeschreven wordt aan Galileo Galilei en de Nederlandse brillenmaker Zacharias Janssen. In grootte is Microscopium het 66ste sterrenbeeld.

Hydrus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Capricornus
  • Sagittarius
  • Telescopium
  • Indus
  • Grus
  • Piscis Austrinus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Het sterrenbeeld Microscoop bevat alleen maar zwakke sterren. De helderste ster, Gamma Microscopii, heeft een visuele helderheid van magnitude 4,6 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 229 lichtjaar van de aarde. Deze dubbelster heeft een begeleider met een helderheid van magnitude 13,7. De tweede helderste ster uit dit sterrenbeeld is Epsilon Microscopii. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,7 en bevindt zich op een afstand van 165 lichtjaar van ons. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Microscopium?

Het sterrenbeeld Microscoop bevat vrijwel geen deep-sky objecten die voor amateur sterrenkundigen interessant zijn. In dit sterrenbeeld vinden we wel het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6925 terug dat een visuele helderheid heeft van magnitude 11,3. NGC 6925 kunnen we 3,7° ten noordwesten van de ster Alpha Microscopii terugvinden. Dit hemelobject werd op 31 juli 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Daarnaast kunnen we in het sterrenbeeld Microscoop ook het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6923 terugvinden. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 11,9 en werd eveneens door John Herschel ontdekt. 

NGC 6925 - Foto: InTheSky.org

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Met behulp van het Amerikaanse ruimteveer Discovery wordt tijdens de STS-31 ruimtevlucht de elf ton zware Hubble Space Telescope in de ruimte gebracht. Tot op heden is dit nog steeds één van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit. Ondanks de geslaagde ruimtevlucht was de euforie echter van korte duur aangezien een vormfout in de 2,4 meter grote telescoopspiegel ervoor zorgde dat de beelden niet haarscherp waren. Uiteindelijk duurde het tot eind 1993 eer dit probleem kon worden opgelost. Zo werd de ruimtetelescoop tijdens een speciale Space Shuttle-missie voorzien van een soort 'contactlens' waardoor de telescoop vanaf dan extreem scherpe beelden leverde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken