Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Kleine Hond (Canis Minor).

Mythologie

Canis Minor was de kleiner van de twee jagende honden van Orion. Hoewel de Grieken het niet erkenden als sterrenbeeld en daardoor gezien werd dat Orion maar één hond had.

Algemeen

Canis Minor is één van de 88 moderne sterrenbeelden en was ook opgenomen in de lijst van 48 sterrenbeelden van Ptolemeus. Het stelt één van de twee honden voor van Orion de jager.

Phoenix

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Monoceros
  • Gemini
  • Cancer
  • Hydra

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Canis Minor is een klein sterrenbeeld bestaande uit twee sterren, Procyon (α CMi, 0.38m) en Gomeisa (β CMi , 2.9m). Procyon is de zevende helderste ster aan de nachtelijke hemel. Procyon is een witte dwergster die deel uitmaakt van de Winterzeshoek. De naam van deze ster is van Griekse herkomst en betekent zoveel als "voorafgaand aan de hond" aangezien de ster vóór de hondsster Sirius op komt. De tweede ster in het sterrenbeeld Kleine Hond is Gomeisa. Deze ster staat ook bekend als Algomeyla en Gomeiza. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Phoenix?

Ondanks het feit dat de melkweg door dit sterrenbeeld loopt, bezit dit zeer weinig deep-sky objecten. De bekende Britse sterrenkundige William Herschel merkte vier deep-sky objecten op in het sterrenbeeld Klein Hond maar deze zijn te zwak om met kleine of middelgrote telescopen waar te nemen. Het meest noemenswaardige object uit dit sterrenbeeld is NGC 2485. Dit spiraalvormig sterrenstelsel werd op 25 maart 1864 ontdekt door de Duitse astronoom Albert Marth en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 12,3. Dit sterrenstelsel bevindt zich 3,3° ten noordoosten van de ster Procyon.

Het sterrenstelsel NGC 2485 in het sterrenbeeld Kleine Hond - Foto: Sloan Digital Sky Survey

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Discovery gelanceerd met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder Patrick Baudry uit Frankrijk en Sultan bin Salman Al Saud uit Saoudi Arabië. Tijdens deze STS-51-G ruimtemissie worden drie communicatiesatellieten met succes uitgezet in de ruimte. Dit was de achttiende spaceshuttlemissie en de vijfde vlucht voor de Discovery. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken