Messier 81
Foto: Siggi Kohlert

Geschiedenis

Messier 81 werd (samen met Messier 82) op 31 december 1774 ontdekt door de Duitse astronoom Johann Elert Bode, vandaar de bijnaam 'Bodestelsel'. Charles Messier en Pierre Méchain observeerden het sterrenstelsel voor het eerst in het jaar 1779 waarna Charles Messier het object in februari 1781 opnam in zijn cataloog van komeet-achtige objecten. In de maand maart van het jaar 1889 maakte de astronoom Isaac Roberts de eerste foto van het sterrenstelsel.

Waarnemen

Onder uitstekende omstandigheden (goede seeing, geen lichtvervuiling, maanloze nacht,...) is het net mogelijk om het sterrenstelsel Messier 81 met het blote oog al op te sporen. Dit sterrenstelsel kunnen we samen met Messier 82 terugvinden in het noordelijke deel van het sterrenbeeld Grote Beer. In een kleine telescoop of verrekijker lijkt Messier 81 op een heldere, ovale nevel die sterk contrasteert met de sigaar-achtige vorm van Messier 82. Om de spiraalarmen waar te nemen, heeft men een grote telescoop nodig en een donkere hemel. Samen met Messier 82 is Messier 81 een zeer geliefd deep-sky object bij amateur-astronomen en astrofotografen.

Gegevens Messier 81

Sterrenbeeld: Grote Beer (Ursa Major)
Andere benaming: Bodestelsel
NGC: NGC 3031
Rechte klimming: 09u55,6m
Declinatie: +69° 04'
Helderheid: 6,9
Afstand: 12 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 21 x 10 boogminuten
Roodverschuiving: -0,000113

Ursa Major
Foto: Sky & Telescope


Messier 81 - Foto: NASA/ESA

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken