Artistieke impressie van een Milstar satelliet
Foto: USAF

Het Amerikaanse militaire Milstar ruimteprogramma staat voor Military Strategic and Tactical Relay Satellite en is vandaag de dag één van de meest gesofisticeerde militaire communicatienetwerken. Dit netwerk van militaire communicatiesatellieten levert diensten voor zowel de Amerikaanse luchtmacht, zeemacht als ook de landmacht.

Het operationele Milstar communicatienetwerk bestaat uit 5 satellieten die elk een gewicht hebben van 4,5 ton en zich in een geosynchronische baan om de aarde bevinden op een hoogte van 41.200 kilometer van waar ze informatie kunnen doorsturen naar Amerikaanse militaire eenheden waar ook ter wereld. Elke Milstar satelliet fungeert in de ruimte als soort van schakelbord die het communicatieverkeer tussen de vele Amerikaanse militaire diensten en eenheden in goede banen moet leiden en doordat het zelfs mogelijk is informatie door te sturen van satelliet naar satelliet moeten er op aarde ook veel minder verbindingen gemaakt worden tussen de grondstations of de kunstmanen waardoor de kans op onderschepping veel kleiner wordt.

De eerste van de vijf Milstar communicatiesatellieten werd op 7 februari 1994 gelanceerd door middel van een krachtige Titan IV raket waarna de tweede Milstar kunstmaan op 5 november 1995 de ruimte werd in gebracht. Deze communicatiesatellieten werden allemaal gebouwd door het Amerikaanse lucht en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin samen met de bedrijven TRW en Boeing en de laatste Milstar werd op 8 april 2003 gelanceerd van op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. In totaal werden al 6 Milstar kunstmanen de ruimte in gebracht maar de derde Milstar satelliet bleek zich in een onbruikbare baan om de aarde te bevinden na zijn lancering in april 1999 waardoor deze niet kon ingezet worden in het Milstar communicatienetwerk. Het volledige Milstar netwerk bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de satellieten, de gebruikers en het controlecentrum. De Military Satellite Communications afdeling (MILSATCOM) van het Air Force Space Command's Space and Missiles Center in Los Angelos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de uitvoering van de Milstar satellieten en zijn grondsegmenten en het Electronic Systems Center van de Hanscom Air Force Base in Massachusetts is dan weer verantwoordelijk voor het luchtmacht gedeelte van het Milstar netwerk. Alle data die naar of van deze militaire communicatiesatellieten doorgestuurd wordt is zeer sterk gecodeerd en het grote pluspunt van dit netwerk is dat het eender welke informatie kan doorsturen naar eender welke Amerikaanse militaire eenheid.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken