Milstar

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Artistieke impressie van een Milstar satelliet Artistieke impressie van een Milstar satelliet Foto: USAF

Het Amerikaanse militaire Milstar ruimteprogramma staat voor Military Strategic and Tactical Relay Satellite en is vandaag de dag één van de meest gesofisticeerde militaire communicatienetwerken. Dit netwerk van militaire communicatiesatellieten levert diensten voor zowel de Amerikaanse luchtmacht, zeemacht als ook de landmacht.

Het operationele Milstar communicatienetwerk bestaat uit 5 satellieten die elk een gewicht hebben van 4,5 ton en zich in een geosynchronische baan om de aarde bevinden op een hoogte van 41.200 kilometer van waar ze informatie kunnen doorsturen naar Amerikaanse militaire eenheden waar ook ter wereld. Elke Milstar satelliet fungeert in de ruimte als soort van schakelbord die het communicatieverkeer tussen de vele Amerikaanse militaire diensten en eenheden in goede banen moet leiden en doordat het zelfs mogelijk is informatie door te sturen van satelliet naar satelliet moeten er op aarde ook veel minder verbindingen gemaakt worden tussen de grondstations of de kunstmanen waardoor de kans op onderschepping veel kleiner wordt.

De eerste van de vijf Milstar communicatiesatellieten werd op 7 februari 1994 gelanceerd door middel van een krachtige Titan IV raket waarna de tweede Milstar kunstmaan op 5 november 1995 de ruimte werd in gebracht. Deze communicatiesatellieten werden allemaal gebouwd door het Amerikaanse lucht en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin samen met de bedrijven TRW en Boeing en de laatste Milstar werd op 8 april 2003 gelanceerd van op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. In totaal werden al 6 Milstar kunstmanen de ruimte in gebracht maar de derde Milstar satelliet bleek zich in een onbruikbare baan om de aarde te bevinden na zijn lancering in april 1999 waardoor deze niet kon ingezet worden in het Milstar communicatienetwerk. Het volledige Milstar netwerk bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de satellieten, de gebruikers en het controlecentrum. De Military Satellite Communications afdeling (MILSATCOM) van het Air Force Space Command's Space and Missiles Center in Los Angelos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de uitvoering van de Milstar satellieten en zijn grondsegmenten en het Electronic Systems Center van de Hanscom Air Force Base in Massachusetts is dan weer verantwoordelijk voor het luchtmacht gedeelte van het Milstar netwerk. Alle data die naar of van deze militaire communicatiesatellieten doorgestuurd wordt is zeer sterk gecodeerd en het grote pluspunt van dit netwerk is dat het eender welke informatie kan doorsturen naar eender welke Amerikaanse militaire eenheid.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Challenger in de ruimte gebracht voor de STS-7 ruimtemissie. Aan boord bevinden zich vijf ruimtevaarders waaronder de eerste Amerikaanse astronaute Sally K. Ride. Tijdens deze historische missie worden ondermeer twee communicatiesatellieten uitgezet in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 65

Messier 65
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze drie…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken