Defense Support Program (DSP)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van een DSP-satelliet Artistieke impressie van een DSP-satelliet Foto: USAF

Het Amerikaanse Defense Support Program is een militair programma dat onder leiding staat van de U.S. Air Force en bestaat uit een reeks van satellieten die van uit een baan om de aarde lanceringen van raketten, ruimtetuigen of nucleaire explosies kunnen detecteren over het hele aardoppervlak door middel van tal van infraroodsensoren.

Dit Amerikaans verdedigingssysteem werd ondermeer gebruikt tijdens de eerste Golfoorlog waar het ondermeer de lanceringen van Iraakse Scud raketten kon detecteren waardoor de bevolking uit Israël en Saoudi Arabië op tijd kon verwittigd worden. In mei 1960 werd door Amerika de eerste zogenaamde MiDAS satelliet in een baan om de aarde gebracht en dit Missile Defence Alarm System was de voorloper van het huidige DSP programma die de 12 MiDAS kunstmanen vanaf 1970 begon te vervangen. De eerste DSP satelliet werd op 6 november 1970 in de ruimte gebracht en sindsdien is dit het belangrijkste Amerikaanse militaire waarschuwingssysteem geworden. Deze eerste serie van DSP kunstmanen had een gewicht van 900 kilogram, beschikte over 2.000 sensoren en had een levensduur van 1,3 jaar. Vandaag de dag hebben de DSP satellieten maar liefst 6.000 detectoren aan boord, hebben deze een levensduur van 5 jaar en wegen deze kunstmanen ongeveer 2,3 ton. Momenteel bevinden er zich 22 DSP satellieten in een baan om de aarde en een 23ste kunstmaan zal eind 2007 gelanceerd worden waarna het Defense Support Program zal vervangen worden door het nieuwe Space-Based Infrared System (SBIRS). Wanneer de DSP kunstmanen zich in de ruimte bevinden kunnen deze beroep doen op zonnepanelen die hen 1.485 Watt aan energie leveren en de laatste jaren werden de sensoren van deze kunstmanen ook ingezet in het detecteren van milieurampen zoals vulkaanuitbarstigen of bosbranden.

-
Bijna alle DSP kunstmanen werden door de krachtige Titan IV raketten gelanceerd.

Alle DSP satellieten bevinden zich in een geosynchronische baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 35,900 kilometer en in het verleden werden al deze kunstmanen, op één exemplaar na die in een baan om de aarde gebracht werd door een Amerikaans ruimteveer tijdens de STS-44 missie, door middel van krachtige Titan 4B raketten gelanceerd waarna de Inertial Upper Stage (IUS) rakettrap deze telkens tot op de gewenste baanhoogte bracht. De hoofdcontractors die deze satellieten ontwikkelden en bouwden zijn de Amerikaanse bedrijven Northrop Grumman en Aerojet Electronics Systems en eenmaal deze satellieten zich in de ruimte bevinden vallen ze onder de controle van de Air Force Space Command. Wanneer een DSP satelliet een lancering van een vijandige raket of nucleaire explosie detecteert zal dit doorgestuurd worden naar de 460ste Space Wing die zich op Buckley Air Force Base bevindt en op zijn beurt deze informatie doorstuurt naar de North American Aerospace Defense Command en het U.S. Strategic Command. Tussen 1970 en 2007 werden alle DSP satellieten in 5 groepen gelanceerd waarvan enkele groepen technische wijzigingen en vernieuwingen ondergingen en sinds 1989 is men begonnen met het lanceren van de laatste Defence Support Program kunstmanen die bestaan uit 10 satellieten.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Messier 18

Messier 18
M18 is een mooie, maar sterarme, open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze cluster bestaat uit een 40-tal sterren met een leeftijd van ongeveer dertig miljoen jaar. Hiermee is…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken