Defense Meteorological Satellite Program (DMSP)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Artistieke impressie van een DMSP-satelliet Artistieke impressie van een DMSP-satelliet Foto: USAF

Het Amerikaanse Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) werd in de jaren 60 in het leven geroepen om de Amerikaanse strijdkrachten bij te staan met meteorologische en oceanografische data en maakt vandaag de dag deel uit van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Doorheen de ruimtevaartgeschiedenis heeft dit militaire DMSP programma zijn betrouwbaarheid bewezen en sinds 1972 is de data van dit satellietnetwerk ook toegankelijk voor zowel civiele als wetenschappelijke doeleinden. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma in de jaren '60 was de bevolking en het land te voorzien van meteorologische data waaruit voorspellingen konden gemaakt worden maar wat weinig mensen tot begin de jaren 70 wisten was dat het Amerikaanse leger, naast het civiele meteorologische ruimteprogramma, een eigen meteorologisch ruimtevaart programma had opgestart dat de naam Defence Meteorological Satellite Program kreeg en waarmee men de strijdkrachten kon voorzien van de nieuwste weers of klimaatsvoorspellingen. Enkel de mensen die te maken hadden met dit ruimteprogramma wisten van het bestaan af van het DMSP project en de eerste DMSP kunstmaan werd op 19 januari 1965 gelanceerd door een Thor-Altair raket. De eerste DMSP satellieten stuurden vooral data terug naar de aarde over wolkenformaties die men kon gebruiken wanneer men militaire spionagesatellieten over een bepaald gebied liet zoeken naar vijandige stellingen door middel van hoge resolutiecamera's en deze DMSP kunstmanen functioneerden vanuit een zon synchronische baan om de aarde over de zuid en noordpool omdat op deze manier deze satellieten telkens andere gebieden van de aarde te zien kregen op hetzelfde tijdstip. Aangezien een DMSP satelliet één omwenteling om de aarde maakte in bijna 101 minuten maakten deze dus 14,3 omwentelingen in 24 uur en dit in combinatie met zijn specifieke baan om de aarde zorgde er voor dat deze satellieten twee maal per dagen het hele aardoppervlak overvlogen.

-
Lancering van een DMSP satelliet van op de militaire
Lanceerbasis Vandenberg.

Het DMSP programma beschikte over twee grondstations die de data ontvingen van deze kunstmanen en beide stations, die zich op militaire basissen bevinden in Washington en Maine, stuurden deze data op hun beurt naar het Air Force Global Weather Central (AFGWC) dat gelegen is op een militair domein in de staat Nebraska. Van uit het AFGWC bestudeerden wetenschappers en meteorologen de beelden die van deze satellieten afkomstig waren waarna hun voorspellingen en conclusies doorgestuurd werden naar tal van gevechtseenheden of luchtmachtbasissen van het Amerikaanse leger. Ondertussen bestaat het DMSP programma al meer dan 40 jaar en heeft het tal van vernieuwingen ondergaan waarbij de nieuwste DMSP satellieten uitgerust werden met infraroordcamera's om op deze manier ook nachtopnames te kunnen maken en in december 1972 werd de data die van deze satellieten afkomstig was niet langer meer geheim gehouden maar werd deze nu ook aangeboden voor civiele of wetenschappelijke gebruikers. Op 4 november 2006 werd, tot op heden, een laatste DMSP satelliet in de ruimte gebracht door een Delta IV raket en in totaal werden al 40 DMSP kunstmanen gelanceerd die in begin een gewicht hadden van 250 kilogram en vandaag de dag iets minder dan 1 ton wegen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

De Amerikaanse piloot William "Pete" Knight bereikt met het X-15 raketvlieg een hoogte van 85,5 kilometer. Het 15,4 meter lange X-15 raketvliegtuig werd gebouwd door de twee bedrijven North American Aviation en Reaction Motors en was een van de belangrijkste experimentele vliegtuigen van NASA en de Amerikaanse luchtmacht. De X-15 werd onder de vleugel van een B-52-bommenwerper tot op grote hoogte gebracht en vandaar gelanceerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 32

Messier 32
M32 is één van de satellietstelsels van het bekende sterrenstelsel M31, net zoals M110, NGC 185 en NGC 147. Deze twee laatste zijn moeilijk te vinden en bevinden zich ver…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken