ISRO centra: Satish Dhawan Space Centre (SHAR)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een GSLV raket. Lancering van een GSLV raket. Foto: ISRO

Het Satish Dhawan Space Centre (SHAR) is de grootste en belangrijkste lanceerbasis van de Indian Space Research Organisation (ISRO). De basis bevindt zich in Sriharikota op 80 kilometer ten noorden van Madras. Het complex heette lange tijd Sriharikota Launching Range maar werd in 2002 hernoemd naar de voormalige directeur van het Indiase ruimtevaartagentschap Satish Dhawan. Sinds oktober 1971 worden vanop deze basis raketten gelanceerd. Vandaag de dag is het SHAR de thuisbasis van de Indiase Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) en Geosynchonous Satellite Launch Vehicle (GSLV) draagraketten. In de toekomst moet deze lanceerbasis een nog grotere rol gaan spelen binnen het Indiase ruimtevaartprogramma aangezien men vanaf deze plaats bemande Indiase ruimtetuigen zal lanceren. Eigenschappen als extra rotatiesnelheid van de Aarde door zijn ligging nabij de evenaar en groot onbewoond gebied maken van dit complex de perfecte lanceerbasis.

SHAR
Een Indiase PSLV raket is klaar voor zijn lancering vanop het moderne Second Launch Pad (SLP) - Foto: ISRO

Het Satish Dhawan Space Centre is gelegen aan een 27 kilometer lange kuststrook. Het complex beslaat een oppervlakte van 145 vierkante kilometer. Op het SHAR bevinden zich vandaag de dag twee operationele lanceercomplexen: het Vehicle Assembly, Static Test and Evaluation Complex (VAST) en de Solid Propellant Space Booster Plant (SPROB). Daarnaast bevindt zich op de lanceerbasis ook nog het Telemetry Tracking & Control centre waar men de draagraketten volgt tijdens hun lancering. De oudste lanceerinfrastructuur dateert van eind de jaren '60 en werd in 1971 voor het eerst in gebruik genomen toen men er een RH-125 sondeerraket lanceerde. Vanop dit complex werd in augustus 1979 de eerste Indiase kunstmaan in de ruimte gebracht. Dit lanceercomplex (Launch Pad-1) werd in 1990 opnieuw in gebruik genomen voor de PSLV-raket en beschikt over een 3 000 ton zware, 76 meter hoge assemblagetoren waarin men alle trappen en onderdelen van de PSLV-draagraket aan elkaar bevestigt. In 2005 werd op het Satish Dhawan Space Centre een tweede lanceercomplex in gebruik genomen vanwaar men zowel PSLV alsook GSLV-raketten kan lanceren. Door de komst van dit tweede hypermoderne lanceercomplex (Second Launch Pad) is het nu mogelijk in één jaar meerdere raketten te lanceren. Het ISRO heeft plannen om een derde lanceercomplex te bouwen op het Satish Dhawan Space Centre vanwaar men vanaf 2015 bemande Indiase ruimtecapsule zal lanceren. Naast de zware draagraketten die satellieten in de ruimte brengen, worden er vanop het Satish Dhawan Space Centre ook sondeerraketten gelanceerd die vooral de atmosfeer van de Aarde bestuderen.

SHAR
Een Indiase PSLV raket wordt van de assemblagehal op het Launch Pad-1 overgebracht
naar het lanceerplatform - Foto: ISRO
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia gelanceerd (STS-94) met aan boord zeven Amerikaanse astronauten. Aan boord van het ruimteveer bevond zich het Microgravity Science Laboratory (MSL) waarin men allerlei experimenten uitvoerde op vlak van materiaalonderzoek. Op 17juli 1997 keerde Columbia terug naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 2

Messier 2
M2, ook gekend als NGC 7089, is een bolvormige sterrenhoop, ver weg van de Melkweg, in een regio met weinig heldere sterren. M2, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bevat…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken