Saturnusmaan: Rhea

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Saturnusmaan Rhea De Saturnusmaan Rhea Foto: NASA

Rhea is de tweede grootste maan rond Saturnus en werd in 1672 ontdekt door Giovanni Cassini. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van 1 528 kilometer en draait één maal om de 108 uur en 25 minuten rond haar moederplaneet Saturnus. Door de lage dichtheid van deze maan, 1 240 kilogram/m³, veronderstellen wetenschappers dat de kern van dit hemelobject minder een dan 1/3 van de massa van deze maan is en dat het overige deel zou bestaan uit ijs. Net als vele andere manen wordt ook Rhea gekenmerkt door vele kraterinslagen op het oppervlak en er zijn ook enkele heldere opvallende gebieden te zien.

-
De Saturnusmaan Rhea - Foto: NASA

Het overgrote deel van Rhea zou bestaan uit bevroren water en de temperatuur op deze maan zou overdag -174°C bedragen en wanneer de zon weg is tussen de -200°C en -220°C bedragen. Op het oppervlak van Rhea zijn kraters terug te vinden die een diameter hebben groter dan 40 kilometer en nabij de polen en equatoriale gebieden zijn de kraters meestal kleiner in diameter en dit kan er op wijzen dat Rhea beschikt over nieuwe en jongere stukken in het oppervlak. De heldere gebieden die men kan zien op Rhea bevinden zich op de achterkant van de maan en wetenschappers veronderstellen dat dit stroken van materiaal zijn die door ijsvulkanen werden verspreid toen het binnenste van de maan nog vloeibaar was in de begin jaren van zijn bestaan. Rhea vertoont opvallend veel gelijkenissen met de andere Saturnus maan Dione en beschikken beide over dezelfde samenstelling en oppervlaktekenmerken waardoor wetenschappers denken dat hun geschiedenis en afkomst wel eens dezelfde zou kunnen zijn. Net als vele andere manen rondom Saturnus werd Rhea al meermalen in detail gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini die sinds 2004 zich in een baan om Saturnus bevindt en sindsdien al duizenden foto’s naar de aarde terugstuurde.

-
Foto gemaakt van het oppervlak van Rhea door de Cassini ruimtesonde
op een hoogte van 65 000 kilometer - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 94

Messier 94
M94 is een prachtig en helder spiraalstelsel in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden). Opvallend aan dit deep-sky object is een ring van heldere jonge sterren die duidelijk zichtbaar is op…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken