Artistieke impressie van de Ohsumi satelliet in een baan om de Aarde

Ohsumi was de naam van Japans eerste kunstmaan. Deze bijna 25 kilogram zware satelliet werd op 11 februari 1970 in de ruimte gebracht door een Japanse L-4S-5 raket vanop het Kagoshima Space Center. Tussen 1966 en 1969 had Japan al vier pogingen ondernomen om deze satelliet in de ruimte te brengen maar deze missies liepen telkens slecht af.

Japan ontwikkelde al sinds de jaren '50 raketten ('Pencil' raketten) maar slaagde er nooit in om een vracht in een baan om de Aarde te brengen. Uiteindelijk werd Japan in februari 1970 het vierde land ter wereld (na Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk) dat op eigen kracht met succes een kunstmaan kon in een baan om de Aarde brengen. Dankzij de experimentele testsatelliet Ohsumi kreeg Japan toegang tot de ruimte en kon de Aziatische grootmacht starten met zijn eigen ruimtevaartprogramma.

Ohsumi
Artistieke impressie van de Japanse Ohsumi satelliet in een baan om de Aarde - Foto: JAXA / ISAS

Japans eerste satelliet werd genoemd naar de voormalige gelijknamige provincie die zich vandaag de dag in de prefectuur Kagoshima bevindt. Het één meter lange ruimtetuig werd ontwikkeld door het Institute of Space and Aeronautical Science (ISAS) van de University of Tokyo met als doel om zoveel mogelijk te leren op technologisch vlak over de lancering en de missie in de ruimte. Aan boord van de kunstmaan bevonden zich twee versnellingsmeters, zenders, een batterij, een thermometer en een antenne. De satelliet zelf bevond zich bovenop de vierde rakettrap. De raket bracht Oshumi in een elliptische baan om de Aarde (350 km op 5 140 km) waar het ruimtetuig er 145 minuten over deed voor één omwenteling om de Aarde. Ongeveer twee en een half uur na de lancering ving men in een volgstation in Guam de eerste signalen op van Oshumi waaruit men kon afleiden dat de kunstmaan zich met succes in een baan om de Aarde bevond. Tijdens de zesde omwenteling om de Aarde, op 12 februari 1970, verzwakte het signaal van de satelliet waarna men tijdens de zevende omwenteling uiteindelijk alle contact met Ohsumi verloor. Ingenieurs gingen ervan uit dat het verlies van de satellieten te wijten was aan te hoog oplopende temperaturen waardoor de batterij aan boord een minder lange levensduur hadden. Ohsumi zelf bleef nog tot 2 augustus 2003 in een baan om de Aarde draaien waarna het tuig opbrandde in de atmosfeer boven Noord-Afrika.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken