NASA wilde met het Reusable Launch Vehicle programma uit de jaren '90 technologieën demonstreren waarmee hypersonische ruimtevliegtuigen betaalbare, herhaalde ruimtereizen konden maken. Het was nooit de bedoeling om de prestaties van jacht-, ski- en sportuitrusting te verbeteren, maar meer dan twintig jaar na de annulering van dit ruimteprogramma is dat wel gebeurd. Een van de meest succesvolle spin-offs van het programma is een stof met de naam Protective Coating for Ceramic Materials, of PCCM, dat NASA's Ames Research Center in Silicon Valley, Californië, uitvond om de hitteschilden van ruimtevliegtuigen te beschermen tijdens de terugkeer in de atmosfeer.

NASA patenteerde de coating en Wessex Inc., nu bekend als Emisshield Inc., nam er een licentie op en begon met de ontwikkeling van commerciële producten. Het materiaal is geen traditionele isolator en het is niet reflecterend. In plaats daarvan heeft het een opmerkelijk hoge emissiviteit, wat betekent dat het warmte van een hitteschild kan absorberen en wegstralen van het ruimteschip. Emisshield heeft PCCM verwerkt in tientallen formules die nu industriële apparatuur over de hele wereld coaten.

In 2013 richtten Brad Poorman en Jim Hind Clean Textile Technology LLC op, nu in North Naples, Florida, en waren op zoek naar een niche in hightech textiel toen ze PCCM leerden kennen. Ze benaderden Emisshield, dat ermee instemde om hun technologie exclusief aan hen in licentie te geven voor gebruik in stoffen in ruil voor een aandeel in het merk. In 2015 was Trizar operationeel, met commerciële partners die dat jaar samen zo'n 300.000 jassen produceerden. Sindsdien heeft het bedrijf zijn technologie verder ontwikkeld en zijn weg gevonden naar jeans, sportuniformen en zelfs gezichtsmaskers. In kleding voor koud weer, waar het bedrijf zich voornamelijk mee bezighoudt, geeft het materiaal lichaamswarmte af aan de drager. Trizar produceert ook formules met een lage emissiviteit voor warm weer, die de warmte van het lichaam weerkaatsen om mensen koel te houden.

"Tijdens de pandemie kreeg Emisshield patenten voor de vezels en stoffen die we hadden ontwikkeld en we hebben veel aan R&D gedaan terwijl de fabrieken stil lagen", aldus Poorman. In eerste instantie werden de emissie-ingrediënten op stoffen geprint, maar het team heeft nu manieren bedacht om ze in draad of garen te verwerken voordat er stof van wordt gemaakt. "Door ze in het garen te verwerken, kunnen we prestaties leveren zonder gewicht toe te voegen en tegen veel lagere kosten," aldus Poorman.

Deze ontwikkelingen hebben veel commerciële doorbraken opgeleverd. Een paar jaar geleden begon Endeavor Athletic Trizar te gebruiken in bepaalde trainingskleding en O'Neill gebruikte het in ski- en snowboardjacks. Nu kunnen klanten Trizar materialen vinden in FORLOH jachtkleding, Artilect Studio ski jassen en broeken, KJUS jasvoeringen, Ergonomix kleding voor warm en koud weer, Levi's jeans die verkocht worden in Oost Azië en New Balance's basketbal en professionele lacrosse uniformen. Het bedrijf maakt zijn emissieve materiaalconcentraten in de Verenigde Staten en verscheept deze naar textielfabrieken over de hele wereld.

Trizar groeide met ongeveer 20% per jaar tot de pandemie uitbrak en het tempo is sinds de terugkeer naar een relatief normale situatie weer gestegen naar 30-40% per jaar, aldus Poorman. En tijdens de pandemie werd Trizar verwerkt in hoogwaardige gezichtsmaskers die meer dan 100.000 keer verkocht werden. Poorman zei dat de populariteit van Trizar bij consumenten het heeft geholpen om nieuwe merken en markten te vinden. Maar de oorsprong in het ruimtevaartprogramma kan ook geen kwaad, zei hij, omdat klanten weten dat ruimtereizen extreme temperatuurbeheersing vereisen. "Tegenwoordig houdt iedereen zich bezig met NASA," voegde hij eraan toe.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1980

Het gebeurde toen

Op Antarctica wordt in het Elephant Moraine gebied een 7,9 kilogram zware Marsmeteoriet ontdekt die de naam 'EETA 79001' krijgt. Dit is de tweede grootste Marsmeteoriet die op Aarde ooit werd gevonden. De leeftijd van de meteoriet wordt geschat op 180 miljoen jaar en 600 000 jaar geleden zou deze de ruimte ingeslingerd zijn na een meteorietinslag op het Marsoppervlak. Voor wetenschappers is EETA 79001 van groot belang aangezien deze meteoriet ons meer kan vertellen over de samenstelling en evolutie van de planet Mars. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken