• Diameter: 130 mm
  • Brandpuntafstand: 650 mm
  • Optisch ontwerp: Reflector
  • Montering: Alt-azimuth
  • Computergestuurd: Ja
  • Fabrikant: Celestron
Foto: Celestron

De Celestron Astro Fi 130 behoort tot een reeks instrumenten die relatief nieuw zijn op de markt. De Astro Fi serie is geschikt voor beginners die graag de sterrenhemel willen bekijken, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Ze maken gebruik van de nieuwste Wi-Fi-technologie waarmee gebruikers de ingebouwde computer kunnen bedienen met hun smartphone of tablet via het gratis Celestron SkyPortal. De Astro Fi 130 biedt een volledig "hands-free" ervaring zonder de noodzaak van een handbediening, iets dat gebruikers zeker zal plezieren en navigatie nog leuker zal maken. Sommigen missen misschien het touchpad dat bij de meeste computertelescopen wordt meegeleverd, maar we moeten zeggen dat de Astro Fi er niet onder lijdt.

Ontworpen voor kinderen

De Astro Fi 130 is gemaakt met kinderen van 13 jaar of ouder in gedachten en we zijn blij om te ontdekken dat, eenmaal volledig gemonteerd - het een behoorlijke mate van draagbaarheid biedt. De algehele constructie is redelijk voor de prijs en voor een telescoop van dit type: de buis is van een goede constructie, terwijl het aluminium statief stevig is en het werk doet en de hele opstelling moeiteloos ondersteunt. Deze Newtonian reflector - net als de andere modellen in de serie - wordt geleverd met Kellner 10mm en 25mm oculairen, met vergrotingen van respectievelijk 65x en 26x, en een red dot zoeker. De oculairen zijn voldoende om een beginner op weg te helpen in de sterrenkunde, maar omdat de Astro Fi 130 een "snelle" telescoop is, raden we aan om een paar Plössl oculairen uit het middensegment aan te schaffen om ervoor te zorgen dat het instrument volledig is uitgerust voor een verscheidenheid aan doelen - of je nu liever objecten van het zonnestelsel observeert of deepsky-juweeltjes zoals nevels en sterrenstelsels. Snelle telescopen zoals deze hebben korte brandpuntsafstanden die een bredere kijk op de nachtelijke hemel bieden, waardoor je voor elk oculair een lagere vergroting krijgt dan bij "langzamere" instrumenten. Het optische systeem heeft een hoofdspiegel met een parabolische vorm.

De heldere, donkere hemel van november bood een uitstekende selectie nachtkijkers om de Astro Fi 130 op de proef te stellen. De tweede planeet vanaf de zon, Venus, scheen met een briljante magnitude van -5,1 en had de grootste elongatie in het oosten bereikt, waardoor het een prachtig doelwit was naast Mars, die gemakkelijk te zien was met de 5,19 inch opening van de reflector met een subtielere magnitude van +0,5. De Astro Fi maakt gebruik van SkyAlign technologie voor eenvoudige uitlijning. Het uitlijnen van je instrument voordat je begint met waarnemen is essentieel, omdat het je oriëntatie ten opzichte van de nachtelijke hemel onthult aan de software van de telescoop. Met deze informatie kan de Astro Fi vervolgens naar het gewenste doel aan de sterrenhemel zwenken.

Foto: Celestron

De telescoop bedienen met je smartphone

Het koppelen van onze smartphone met de Wi-Fi van de telescoop ging, zoals verwacht, heel intuïtief. De Celestron SkyAlign-technologie maakte het uitlijnen van de telescoop pijnloos, omdat we drie heldere sterren kozen om te helpen bij de procedure. Het mooie van de opstelling is dat je niets van de nachtelijke hemel hoeft te weten om ervan te genieten, maar het dient ook als een hulpmiddel om je weg te leren in de hemel, we raden aan dat je zoveel mogelijk informatie in je opneemt over de objecten die je bekijkt, vooral als jij of je gezin een serieuze sterrenkijkhobby hebben. Als je niet zeker weet wat je op je eerste nacht moet waarnemen, dan raadt de Celestron SkyPortal app je objecten aan, een functie die vooral voor beginnende astronomen handig zal zijn. Het is echter goed om te weten dat SkyPortal een catalogus heeft met honderdduizenden objecten, maar dat de Astro Fi 130 niet de optische mogelijkheden heeft om ze allemaal te selecteren.

Op avonden die bijzonder koud zijn, kan de batterij snel leeg zijn en kunnen "gemotoriseerde" telescopen het moeilijk hebben, dat hebben we ontdekt met de Astro Fi 130 onder bijzonder koude omstandigheden. We raden aan om een 12V oplaadbare batterij aan te schaffen, vooral omdat er eigenlijk geen andere optie is: de Astro Fi kan niet functioneren zonder de app; handmatig zwenken van de telescoop is niet mogelijk en hij moet een energiebron hebben om volledig te kunnen werken. Helaas maakt dit de telescoop onbruikbaar als de Wi-Fi-voorziening op een gegeven moment niet meer werkt. Ondanks deze tekortkoming zijn we blij te ontdekken dat de buis zelf kan worden toegevoegd aan een andere montering, mits deze een Vixen zwaluwstaartbevestiging gebruikt, voor degenen die graag wisselen tussen handmatig en computergestuurd zwenken van het instrument.

Het zicht op de maan was goed door de Astro Fi, maar niet erg scherp. Voor een beginnerstelescoop is dit echter niet zo'n probleem, omdat de optiek voldoende vergroting van het kraterachtige terrein biedt. We observeerden onze natuurlijke satelliet in zijn afnemende gibbelfase, waarbij de terminator een prachtig beeld gaf van een aantal kraters en rillen, die werden opgespeeld door het zonlicht dat op het ruige maanoppervlak viel. Ondanks de lichtvervuiling van de maan kon de Astro Fi Venus en Mars nog steeds gemakkelijk onderscheiden. Het zicht op de planeten was zoals verwacht gezien het optische bereik, klein maar enigszins wazig in het beeldveld. Door langzaam aan de focuser te draaien, konden we een beetje helderheid in ons beeld brengen; vooral de zalmroze schijf van Mars kwam goed naar voren, met een marsmuts in ons gezichtsveld.

De focuser is niet gemaakt voor fijnafstelling, en we bleven achter met beelden die sprongen tussen waarnemingsuitersten, iets om in gedachten te houden bij het krijgen van de beste bezienswaardigheden van je gekozen doel. Eenmaal geïnstrueerd nam de Astro Fi ons mee naar het sterrenbeeld Andromeda waar we het sterrenstelsel Messier 31 observeerden, veel eenvoudiger bekend als het Andromeda sterrenstelsel, een aangenaam zicht dat steeds beter werd en zichtbaar als een vage vlek met een gloeiende uitstulping in het centrum.

Conclusie

Voor een uitzonderlijk lage prijs is de Astro Fi een goede telescoop die beschikt over geavanceerde technologie en een behoorlijke hoeveelheid ondersteuning voor degenen die net beginnen met de sterrenkundehobby. De telescoop is draagbaar, waardoor hij geschikt is als "grab and go" kijker, maar we raden aan om een betrouwbare 12V-voeding mee te nemen, omdat de batterij de neiging heeft om lading te verliezen in koude omstandigheden. Uitgerust met oculairen, een red dot finder en een stevig statief zit alles wat je nodig hebt voor je observatiesessies in het pakket, maar we raden aan om een aantal accessoires te upgraden om optimale resultaten te krijgen van het optische systeem van de telescoop. De beelden van het zonnestelsel kunnen een beetje wazig zijn als je verder gaat dan de mogelijkheden van de telescoop, maar over het algemeen zijn we onder de indruk van de waarnemingskwaliteiten van de Astro Fi 130.

Waar kan je de Celestron Astr Fi 130 kopen?

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken