Cover 'Comets: 101 Facts & Trivia'

In het voorwoord haalt de auteur enkele voorbeelden aan van kometen in oude geschriften en gedichten zoals het oud-Griekse Ilias en de werken van William Shakespeare. Het boek werd ingedeeld in zeven hoofdstukken teneinde ietwat structuur te creëren in de 101 trivia en weetjes over kometen, de vuile sneeuwbal fossielen van ons zonnestelsel.

Lezers worden ondergedompeld in allerlei weetjes over kometen; bijgeloof, kometen en wijnjaren, kometen in kunstvoorwerpen (tapijt Bayeux, Adoratie van de Magi), eerste komeet ontdekt met een telescoop, ontdekt door een vrouw, helderste kometen, staatshoofden met een fascinatie voor kometen, Edgar Wilson prijs, uitzonderlijke kometen, ruimtevaart & kometen, etc... Er is een hoofdstuk gewijd aan de naamgeving van kometen door de Internationale Astronomische Unie. In het hoofdstuk personalities komen we heel wat te weten over de ontdekkers van kometen en de appendix geeft een impressie hoe hedendaagse astronomen zoals Robert McNaught in Australië te werk gaan om kometen op te sporen en te observeren. Het mooi geïllustreerde boek sluit af met een woordenlijst, index en interessante weblinks voor verdere referentie.

Philip Corneille

Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt met behulp van een Atlas-Centaur raket de Amerikaanse ruimtesonde Surveyor 1 gelanceerd. Op 2 juni 1966 maakte dit onbemande ruimtetuig een zachte landing op het Maanoppervlak. Dit was de eerste Amerikaanse landing op een ander hemellichaam. Surveyor 1 stuurde foto's van het Maanoppervlak terug naar de Aarde en verzond gegevens betreffende draagkracht en radarreflectie van de Maanbodem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken