Atlas van Astronomische Ontdekkingen

Vierhonderd jaar geleden werd in Middelburg de telescoop uitgevonden. Daarmee werd een revolutie ontketend in de verkenning van het heelal. Galileo Galilei ontdekte bergen op de maan, vlekken op de zon en manen bij de planeet Jupiter. Christiaan Huygens zag details op Mars en ringen rond Saturnus. William Herschel ontdekte een nieuwe planeet en bracht dubbelsterren en nevels in kaart.

Andere sterrenkundigen bepaalde de afstanden tot sterren, achterhaalden de structuur van ons Melkwegstelsel en ontdekten de uitdijing van het heelal. En naarmate de telescopen groter en krachtiger werden, drongen astronomen steeds verder door de mysteries van de kosmos. In zijn Atlas van astronomische ontdekkingen vertelt sterrenkundejournalist Govert Schilling het verhaal van vierhonderd jaar telescopische astronomie. De honderd belangrijkste ontdekkingen sinds de uitvinding van de telescoop passeren de revue.

In een puntige, toegankelijke stijl neemt de auteur zijn lezers mee op een fascinerende rondreis langs de hoogtepunten van vier eeuwen astronomie. Schitterende foto's, gemaakt met de grootste telescopen op aarde en in de ruimte, brengen alle uithoeken van het heelal in beeld. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties en de Internationale Astronomische Unie ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de telescoop.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische GRANAT ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar gamma- en röntgenstraling in het heelal. Deze 4,4 ton zware satelliet werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten die ontwikkeld werden door Rusland, Frankrijk, Denemarken en Bulgarije. GRANAT bleef tot eind november 1998 operationeel en ontdekte tal van bronnen van röntgen- en gammastraling in het heelal. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken