Atlas van Astronomische Ontdekkingen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Atlas van Astronomische Ontdekkingen Atlas van Astronomische Ontdekkingen

Vierhonderd jaar geleden werd in Middelburg de telescoop uitgevonden. Daarmee werd een revolutie ontketend in de verkenning van het heelal. Galileo Galilei ontdekte bergen op de maan, vlekken op de zon en manen bij de planeet Jupiter. Christiaan Huygens zag details op Mars en ringen rond Saturnus. William Herschel ontdekte een nieuwe planeet en bracht dubbelsterren en nevels in kaart.

Andere sterrenkundigen bepaalde de afstanden tot sterren, achterhaalden de structuur van ons Melkwegstelsel en ontdekten de uitdijing van het heelal. En naarmate de telescopen groter en krachtiger werden, drongen astronomen steeds verder door de mysteries van de kosmos. In zijn Atlas van astronomische ontdekkingen vertelt sterrenkundejournalist Govert Schilling het verhaal van vierhonderd jaar telescopische astronomie. De honderd belangrijkste ontdekkingen sinds de uitvinding van de telescoop passeren de revue.

In een puntige, toegankelijke stijl neemt de auteur zijn lezers mee op een fascinerende rondreis langs de hoogtepunten van vier eeuwen astronomie. Schitterende foto's, gemaakt met de grootste telescopen op aarde en in de ruimte, brengen alle uithoeken van het heelal in beeld. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties en de Internationale Astronomische Unie ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de telescoop.

Aanvullende informatie

Titel: Atlas van Astronomische Ontdekkingen
Auteur: Govert Schilling
Uitgever: Fontaine uitgevers
Jaar: 2008
Pagina's: 240
ISBN: 9789059562806
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop het Japanse Uchinoura Space Center wordt de ruimtesonde Suisei, ook gekend als Planet-A, in de ruimte gebracht. Op 8 maart 1986 vliegt Suisei op een afstand van 151 000 kilometer langs de komeet Halley en maakt het ruimtetuig UV-opnamen van deze komeet. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7331

NGC 7331
Het prachtige spiraalvormig sterrenstelsel NGC 7331 in het sterrenbeeld Pegasus is van magnitude 10.4. Het is één van de grotere stelsels die aan de nachtelijke hemel te bewonderen zijn maar…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken