iPad
Foto: Apple

De komst van de iPhone en de iPad heeft voor een ware revolutie gezorgd op vlak van applicaties en programma's. Vandaag de dag beschikt Apple's App Store over meer dan 500 000 applicaties die makkelijk kunnen gedownload worden op je iPhone of iPad. Alles samen werden tot op heden al meer dan 10 miljard applicaties gedownload uit Apple's App Store.

Dankzij getalenteerde software ontwikkelaars van over de hele wereld kan je nu uw iPhone of iPad gebruiken als educatief platform of handig hulpmiddel. Zo werden er ook op sterrenkundig vlak de afgelopen jaren verschillende kwalitatieve applicaties ontwikkeld die er hebben voor gezorgd dat je de complete sterrenhemel met alle bijhorende informatie binnen handbereik hebt. Daarnaast zorgen deze applicaties er ook voor dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws op vlak van sterrenkunde of dat je tijdens het waarnemen geen zware atlassen of naslagwerken meer hoeft mee te nemen. In dit artikel bespreken we de meest bekende en efficiënte sterrenkundige iPhone en iPad applicaties die vandaag de dag door duizenden mensen gebruikt worden.

Star Walk (2,99$)

Star WalkWie de applicatie Star Walk op zijn iPhone of iPad heeft, mag alle astronomische kennis vergeten. Richt je Apple-toestel naar de nachtelijke sterrenhemel en je ziet op je scherm naar welke sterren, planeten of andere astronomische objecten je aan het kijken bent. Daarnaast kan je met Star Walk makkelijk opzoeken welke meteorenzwermen er in het jaar te zien zijn of welke van de belangrijkste satellieten zichtbaar zijn. De applicatie is gekoppeld aan je gps van je iPhone of iPad waardoor de sterrenhemel op je toestel altijd dezelfde is als de sterrenhemel boven je hoofd. Als dat nog allemaal niet genoeg is, kan je de tijd terugdraaien naar bijvoorbeeld twee weken of het jaar 1722 om de stand van de sterren en de planeten op te zoeken. Naast de prachtig gedetailleerde sterrenkaarten, bevindt zich in Star Walk ook nog een uitgebreide database aan close-up foto's van planeten, planetaire nevels en sterrenstelsels. Kortom Star Walk is een 'must have' applicatie voor iedereen die van sterrenkunde houdt.

Download

Luminos (2,99$)

LuminosLuminos brengt het universum zeer gedetailleerd op je iPhone of iPad. Dankzij deze applicatie kan je makkelijk sterrenbeelden, sterren, planeten, asteroïden, sterrenstelsels en andere hemelobjecten in real-time en op jou exacte locatie terugvinden. Door de tijd aan te passen van het ingebouwde planetarium in Luminos kan je makkelijk zien wat er de volgende dagen zoal te bewonderen is aan de sterrenhemel. Amateur-astronomen en waarnemers kunnen dankzij de ingebouwde kalender ook makkelijk opzoeken welke planeten er te zien zijn op jou locatie. Voor de gedreven waarnemers zijn het telescoop en logboek onderdeel binnen Luminos het meest interessant. Zo kan je al je technische specificaties van je telescoop opslaan in deze applicatie en kan je ook in een logboek bijhouden wat je allemaal al waargenomen hebt. Liefhebbers van Messier en Herschel objecten kunnen met Luminos makkelijk hun waarnemingen bijhouden. 

Download

Exoplanet (Gratis)

ExoplanetDe gratis applicatie Exoplanet is een pareltje voor iedereen die op de hoogte wil blijven in verband met de zoektocht naar planeten rondom andere sterren (exoplaneten). Exoplanet is één grote database met daarin alle eigenschappen, ontdekkingsmethodes en achtergrondinformatie van de tot op heden gekende exoplaneten. Dankzij deze applicatie kan je ondermeer zien hoe dicht of ver een exoplaneet tot zijn moederster staat en hoe groot of klein exoplaneten zijn vergeleken met planeten uit ons zonnestelsel. Daarnaast kan je met Exoplanet ook opzoeken waar een bepaalde exoplaneet zich aan de sterrenhemel bevindt en waar hun positie zich bevindt in ons sterrenstelsel.

Download

Moon Globe (Gratis)

Moon GlobeOoit al de Maan in je handen gehad? Met de gratis applicatie Moon Globe is dit geen enkel probleem! Dankzij Moon Globe kan je op je iPhone of iPad het verlaten oppervlak van onze trouwe buur verkennen alsof je er zelf opliep. Je kan de vele kraters, valleien en bergketens op het Maanoppervlak gedetailleerd verkennen door in of uit te zoomen. Daarnaast kan je met deze applicatie ook overschakelen naar een 'telescope mode' waardoor je de Maan ziet vanop jou locatie op Aarde. Dankzij het ingebouwde kompas in de applicatie kan je ook opzoeken waar de Maan zich bevindt aan de hemel. Moon Globe is een zeer handig hulpmiddel voor bewonderaars van onze trouwe buur.

Download

Pocket Universe (2,99$)

Pocket UniverseNet als Stellarium is Pocket Universe een uitstekende iPhone en iPad applicatie waarmee je de nachtelijke sterrenhemel leert kennen. Door gebruik te maken van Pocket Universe moeten vragen als 'wat is dat daar aan de hemel?' tot het verleden horen. De speciale 'Show Me' modus leidt je naar de bekendste sterren, planeten, sterrenbeelden en sterrenstelsels. Daarnaast blijf je dankzij de ingebouwde 'Tonight's Sky' en 'Objects & Events' tools up-to-date over wat er zich 's nachts allemaal boven je hoofd afspeelt. Een ingebouwde Constellation Quiz moet je uiteindelijk op een speelse manier ook meer leren over de nachtelijke sterrenhemel. Dankzij de ingebouwde database met daarin meer dan 10 000 sterren, meteorenzwermen, sterrenbeelden, manen van Jupiter en Saturnus en alle Messier-objecten heeft geen enkel astronomisch object voor jou nog geheimen.

Download

Astronomy Picture of the Day (Gratis)

APODDe vele grote observatoria op Aarde en telescopen in de ruimte hebben ervoor gezorgd dat we vaak prachtige foto's te zien krijgen van sterrenstelsels, planetaire nevels, planeten of interstellaire gaswolken. Veel van deze indrukwekkende foto's zijn nu ook te bekijken via de gratis Astronomy Picture of the Day applicatie waarin dagelijks een nieuwe astronomische foto in de kijker gezet wordt. Dankzij deze applicatie kan je de prachtige astronomische foto's van Astronomy Picture of the Day ook opslaan op je iPhone of iPad of kan je ze delen met anderen. Ben je gek van ondermeer de laatste Hubble-foto's? Dan is deze applicatie zeker iets voor jou!

Download

Planets (Gratis)

PlanetsDe gratis applicatie Planets werd inmiddels al meer dan 3 miljoen keer gedownload en is een onmisbare tool geworden voor iedereen die alles wil weten over de planeten uit ons zonnestelsel. Planets toont je ondermeer in real-time de stand van de planeten, de Zon, de sterrenbeelden en de ecliptica. Daarnaast kan je met deze applicatie makkelijk opzoeken wanneer welke planeet het best zichtbaar is vanop jou locatie. Ook de belangrijkste bijhorende informatie over de planeten en hun manen zoals hun eigenschappen is makkelijk terug te vinden dankzij deze applicatie.

Download

Mars Globe (Gratis)

Mars GlobeOoit al een rondleiding gekregen op de mysterieuze planeet Mars? Dankzij de gratis applicatie Mars Globe is dit geen enkele probleem! Mars Globe neemt je mee naar het oppervlak van de planeet Mars en leert je alles over zijn inslagkraters, reusachtige vulkanen en ravijnen. Met deze iPhone en iPad applicatie kan je het Marsoppervlak zeer gedetailleerd verkennen alsof je er zelf overvloog. De applicatie beschikt over een database met daarin meer dan 1 500 objecten van het Marsoppervlak waar je alles kan over leren. Mars Globe is de 'must-have' applicatie voor iedereen die geboeid is door de 'rode planeet'.

Download

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De eerste van de vier grote telescopen van de Very Large Telescope (VLT) wordt voor het eerst naar de sterrenhemel gericht. De Very Large Telescope (VLT) is een observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili op 2 635 meter hoogte. Het observatorium bestaat vandaag de dag uit vier grote 8,2-meter spiegeltelescopen van het type Ritchey-Chrétien, die de Unit Telescopes of UT’s worden genoemd, en een aantal kleinere telescopen met een spiegeldoorsnede van 1,8 m. De vier spiegeltelescopen kunnen als een interferometer aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze als één grote telescoop kunnen opereren. Foto: ESO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken