Radiotelescopen

Toen ik voor de eerste keer, ergens midden jaren '80, het populair wetenschappelijke programma ' Wondere wereld ' zag viel me meteen de bijzonder energieke begingeneriek op. Na lang zoekwerk, in een periode waar er van het internet nog geen spake was, belandde ik tussen de uitgebreide platencollectie van de Openbare Bibliotheek. Zo ontdekte ik het betreffende nummer als heel wat andere groepen en genres.

Zoals hedendaagse klassieke muziek, alternatieve rock tot sfeervolle synthesizer muziek. Van baanbrekende artiesten als Vangelis, Tangerine Dream, Kraftwerk, Jean-Michel Jarre, enz... tot hun invloeden in de toenmalige popmuziek. Denk maar aan Gary Numan, Visage, Ultravox, Eurythmics, Depeche Mode, enz... Meer nog. Wat zou de hedendaagse muziek zijn zonder de synthesizer ?

Ook al is de glorietijd van de sfeervolle synthesizer voorbij, toch zijn er nog hier en daar lichtpuntjes in de gietzware duisternis. Denk maar aan het Zweedse Carbon Based Lifeforms, dat sinds verleden jaar een vaste plaats op m'n MP3 speler heeft gekregen. Maar ook aan Nattefrost uit Denemarken of Stefan Erbe uit Duitsland. Niet toevallig één van de vele artiesten uit het land van Kraftwerk. Waar overigens nog steeds, elk jaar opnieuw, met Phobos het grootste synthesizer evenement in de wereld wordt georganiseerd.

Ik ben dus lang niet de enige die nog steeds kan genieten van een wat digitale klanken. Ze worden zelfs, ook tegenwoordig nog, gretig gebruikt in planetaria's en sterrenwachten. Zo slenterde ik enkele jaren geleden door de gangen van de ATT messe (Essen / Duitsland), de grootste sterrenkundige beurs in Europa, toen ik plots een bekend in de oren klinkend deuntje hoorde uit één van de vele ruimtes. Een deuntje die me terug deed denken aan een bezoek aan de sterrenwacht van Bochum. Heel wat jaren geleden... en uit de synthesizer van Stefan Erbe bleek te komen. Een bijzonder vriendelijke kerel die inderdaad al een eind werkt aan z'n kosmische symfoniën. En ondertussen al zo'n tweeëntwintig albums heeft uitgebracht.

Naast z'n eigen albums schrijft hij ook specifieke nummers voor planetaria's, de reclame-industrie, websites en andere media. En is hij ook auteur van het digitale ' Empulsiv ' magazine. Z'n passie gaat echter uit naar het educatieve aspect van sterrenkunde. Waar hij jong en oud in wil onderdompelen. En hij elke maand opnieuw, met z'n ' Sound of sky ' show, de hemelkalender in het planetarium te Bochum (en anderen) muzikaal ondersteund.

Het is dan ook logisch dat we beiden, sinds onze kennismaking enkele jaren geleden, contact blijven houden. Omdat we elk op onze eigen manier dromen over wat er zich hierboven af speelt. Dus raad ik iedereen aan, die eveneens deze passie deelt, om eens nader kennis te maken met z'n sfeervolle muziek. Plaats neemt op een bankje in tuin of park. Z'n MP3 speler aan zet op één van de vele albums van Stefan Erbe, of een andere gelijkaardige artist, en naar boven tuurt. Het wordt beslist een boeiende ervaring!

Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=-ew_-FXSaSU

Patrick

Patrick Jaecques

Voorzitter van de Astro Event Group vzw (AEG).Eindredacteur van het magazine Guidestar.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

In Rusland wordt door de Gruppa Izucheniya Reaktivnogo Dvizheniya (GIRD) de op vloeibare brandstof werkende GIRD-X raket gelanceerd die een hoogte bereikt van 80 meter. Tijdens andere testen bereiken GIRD-raketten hoogtes van enkele honderden meters. Het GIRD werd in 1931 opgericht en was 's werelds eerste professionele organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van raketten. Eén van de belangrijkste leden van deze organisatie was Sergey Korolev die later aan de leiding zou staan van het Russische ruimtevaartprogramma.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken