Foto: Trevor Mahlmann

In de nacht van 9 op 10 februari 2022 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de tweede maal een volledige Starship raket geassembleerd op zijn testsite in Texas. De gigantische raket werd voor het eerst geassembleerd met behulp van een gloednieuwe assemblage- en lanceertoren die ongeveer 150 meter hoog is. Een volledig geassembleerde Starship raket is maar liefst 120 meter hoog en moet in de toekomst onder andere mensen naar de maan en naar de planeet Mars brengen. Later vandaag zal SpaceX oprichter Elon Musk nog een belangrijke update geven over het prestigieuze Starship project.

De volledig geassembleerde Starship raket bestaat uit twee grote onderdelen die op het lanceercomplex met behulp van de nieuwe assemblagetoren op elkaar worden gezet. Zo wordt het Starship ruimtevaartuig met behulp van twee 'grijparmen' omhoog getild en vervolgens bovenop de Super Heavy boosterraket bevestigd. Voor SpaceX was de bouw en het testen van deze nieuwe lanceerinfrastructuur zeer belangrijk aangezien dit de manier van het assembleren van de Starship raketten minder complex maakt en versneld. Deze Super Heavy rakettrap is uitgerust met 29 Raptor raketmotoren en moet het Starship ruimtevaartuig in een lage baan om de aarde brengen waarna de Super Heavy rakettrap terugkeert naar de aarde om opnieuw gebruikt te worden. Ook het Starship ruimtevaartuig zelf is volledig herbruikbaar en kan zowel gebruikt worden voor het in de ruimte brengen van mensen en satellieten. Daarnaast wil men met het Starship ruimtevaartuig van SpaceX binnen enkele jaren al opnieuw mensen naar de maan brengen en zelfs ook naar de planeet Mars. De volledige geassembleerde raket is bijna 120 meter lang. Ter vergelijking: de Saturn V maanraket in de jaren '60 en '70 was 110 meter lang. De volledige Starship raket moet in de toekomst meer dan 100 ton aan vracht tot in de ruimte kunnen brengen en zal plaats bieden aan tientallen ruimtevaarders. Op donderdag 10 februari 2022 zal Elon Musk, oprichter van SpaceX, een belangrijke update geven over het Starship ruimteproject. 

SpaceX wil één van de volgende weken voor het eerst een Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde brengen met behulp van een Super Heavy rakettrap. Normaal had deze belangrijke lancering al eind 2021 moeten plaatsvinden. De belangrijkste reden voor het uitstel is de goedkeuring waarop SpaceX nog steeds wacht van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA). De belangrijkste Amerikaanse luchtvaartautoriteit startte eerder dit jaar een milieuonderzoek van de activiteiten van SpaceX op zijn Starbase test- en lanceercomplex in het zuiden van Texas. Door de enorme uitbreiding van dit testcomplex, dat gelegen is in een natuurgebied, en de plannen om er gigantische raketten te gaan lanceren, kwam er door omwonenden en milieuorganisaties ook steeds meer kritiek op de plannen van SpaceX. Hierdoor startte de FAA een milieuonderzoek om na te gaan wat voor gevolgen de lanceringen van SpaceX gaan hebben op de regio. Zonder lanceerlicentie van de Federal Aviation Administration (FAA) mag SpaceX geen Starship raketten lanceren vanop deze locatie.

StarshipFoto: Trevor Mahlmann

Starship
Foto: Trevor Mahlmann

Starship
Foto: Trevor Mahlmann

Starship
Foto: Trevor Mahlmann

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken