maandag, 24 juni 2019 08:33

Nieuwe ruimtemissies moeten de zon onderzoeken

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van de stroom van deeltjes afkomstig van de zon. Artistieke impressie van de stroom van deeltjes afkomstig van de zon. Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft twee nieuwe onbemande ruimtemissies geselecteerd die meer inzicht moeten geven over het gedrag van onze ster, de zon, op onder andere het magnetisch veld van de Aarde. Zo is een van de nieuwe missies erop gericht te bestuderen hoe de zonnewind ontstaat terwijl wetenschappers met de andere missie willen onderzoeken wat de effecten zijn voor onze planeet. Beide missie moeten in 2022 gelanceerd worden. 

NASA wil de twee nieuwe missies in 2022 in de ruimte brengen. Met de eerste nieuwe missie, genaamd 'Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere' (PUNCH), wil NASA de rand van de zon onderzoeken om te bestuderen hoe daar deeltjes worden van uitgestoten die uiteindelijk de zonnewind vormen. De zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die die voortdurend ontsnappen uit de zon naar de interplanetaire ruimte en bestaat uit protonen, elektronen, alfadeeltjes en een kleine fractie hooggeladen ionen. Het magnetisch veld van onze planeet beschermt ons bijna volledig tegen de aanstromende zonnewind door die af te leiden maar er bestaan zwakke zones in dit natuurlijke beschermingsschild zoals in de buurt van de polen waar deze deeltjes toch kunnen binnendringen. De PUNCH missie bestaat uit vier kleine satellieten die in een lage baan om de aarde gaan cirkelen en heeft een prijskaartje van 165 miljoen dollar. Terwijl één van de vier satellieten zal uitgerust worden met een Narrow Field Imager (NFI) zullen de overige drie satellieten voorzien worden van Wide Field Imagers (WFI's). Met de tweede nieuwe missie, genaamd Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites (TRACERS), willen wetenschappers de noordpool van de aarde onderzoeken. In dit gebied komen de magnetische veldlijnen van onze planeet bij elkaar en met deze missie wil men uiteindelijk de interactie van het magnetisch veld van de aarde met de zonnewind meten. Gegevens afkomstig van deze missie moeten helpen om wetenschappers een beter beeld te geven over hoe de zonnewind zaken als GPS-signalen of het elektriciteitsnet kunnen verstoren. In extreme gevallen kan de zonnewind het stroomnet op onze planeet laten uitvallen. Daarnaast kan data afkomstig van deze twee nieuwe missies ook handig zijn voor astronauten die zich in de ruimte of op de maan bevinden aangezien deeltjes afkomstig van de zon zeer schadelijk zijn voor de mens. De TRACERS missie kost 115 miljoen dollar. De twee projecten maken deel uit van NASA's Small Explorer program (SMEX) en worden geleidt door onderzoekers van het Southwest Research institute en de University of Iowa.

Bron: NASA Selects Missions to Study Our Sun, Its Effects on Space Weather

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

De Russische Loena 24 Maanlander maakt een zachte landing op het oppervlak van de Maan in de Mare Crisium. Loena 24 is de laatste van drie onbemande Maanmissies waarbij de Sovjet-Unie een grondmonster van de Maan naar de Aarde bracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 27 (Halternevel)

Messier 27 (Halternevel)
Messier 27 is een prachtig deep-sky object en is één van de helderste planetaire nevels aan de nachtelijke hemel. Deze nevel, gelegen in het sterrenbeeld Vulpecula (Vosje), is ook bekend…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken