Foto: NASA / SpaceX

Astronauten van NASA's SpaceX Crew-6 missie zijn op donderdag 2 maart 223 succesvol in een baan om de aarde gebracht na een succesvolle lancering naar het internationale ruimtestation vanaf Launch Complex 39A op NASA's Kennedy Space Center in Florida. De internationale bemanning is de zesde commerciële bemanningsmissie van NASA met SpaceX aan boord van het internationale ruimtelaboratorium.

Een SpaceX Falcon 9 raket stuwde het Dragon ruimtevaartuig, genaamd Endeavour, in een baan om de aarde met NASA astronauten Stephen Bowen en Warren Hoburg, samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) astronaut Sultan Alneyadi en Roscosmos kosmonaut Andrey Fedyaev, voor een wetenschapsexpeditie aan boord van het ruimtestation.

"Gefeliciteerd aan de NASA en SpaceX teams voor weer een geschiedenis makende missie naar het Internationaal ruimtestation! Het Commercial Crew Program is het bewijs dat Amerikaanse vindingrijkheid en leiderschap in de ruimte de hele mensheid ten goede komt - door baanbrekende wetenschap, innovatieve technologie en nieuw gevonden partnerschap," zei NASA Administrator Bill Nelson. "Bemanning-6 zal het druk hebben aan boord van het internationale ruimtestation en meer dan 200 experimenten uitvoeren die ons zullen helpen bij de voorbereiding van missies naar de maan, Mars en verder, en die het leven hier op aarde zullen verbeteren. We kijken uit naar alles wat ze zullen bereiken."

Tijdens de vlucht van Dragon zal SpaceX vanuit haar missiecontrolecentrum in Hawthorne, Californië, toezicht houden op een reeks automatische manoeuvres van het ruimtevaartuig, en NASA-teams zullen tijdens de vlucht toezicht houden op de activiteiten van het ruimtestation vanuit het missiecontrolecentrum in het Johnson Space Center in Houston.

Dragon zal rond 1:17 uur, vrijdag 3 maart, autonoom aanmeren aan de ruimtehaven van de Harmony-module van het station. NASA Television, de NASA app en de website van het agentschap zullen live verslag doen van het aanmeren en het openen van het luik. NASA TV zal ook verslag doen van de ceremonie om de bemanning aan boord van de buitenpost te verwelkomen rond 3:40 uur.

Eenmaal aan boord van het station zal Crew-6 zich aansluiten bij Expeditie 68, bestaande uit NASA-astronauten Frank Rubio, Nicole Mann en Josh Cassada, alsmede JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) astronaut Koichi Wakata, en Roscosmos kosmonauten Sergey Prokopyev, Dmitri Petelin, en Anna Kikina. De 11 bemanningsleden zullen voor korte tijd samen in de ruimte leven en werken totdat Crew-5 leden Mann, Cassada, Wakata en Kikina enkele dagen later naar de aarde terugkeren.

Door nieuw wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, zal Crew-6 helpen bij de voorbereiding van menselijke exploratie voorbij een lage baan om de aarde en het leven op aarde ten goede komen. De experimenten omvatten studies naar de verbranding van bepaalde materialen in microzwaartekracht, weefselchiponderzoek naar hart-, hersen- en kraakbeenfuncties en een onderzoek waarbij microbiële monsters van de buitenkant van het ruimtestation worden verzameld. Dit zijn slechts enkele van de honderden wetenschappelijke experimenten en technologiedemonstraties die tijdens hun missie zullen plaatsvinden. 

"Al meer dan twee decennia leven en werken mensen onafgebroken aan boord van het internationale ruimtestation," zei Kathryn Lueders, associate administrator voor NASA's Space Operations Mission Directorate in Washington. "Commercial Crew Program-missies zoals Crew-6 zijn essentieel, zodat we het belangrijke onderzoek dat alleen in de unieke microzwaartekrachtomgeving van het ruimtestation mogelijk is, kunnen blijven maximaliseren. Gefeliciteerd aan de NASA en SpaceX teams met een succesvolle lancering! Ik kijk ernaar uit om de bemanning veilig aan boord van het station te zien."

De Crew-6-missie stelt NASA in staat om maximaal gebruik te maken van het ruimtestation, waar astronauten al meer dan 22 jaar onafgebroken wonen en werken om technologieën te testen, wetenschap te bedrijven en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om toekomstige commerciële bestemmingen in een lage baan om de aarde te bedienen en verder van de aarde te verkennen. Het onderzoek in het ruimtestation heeft voordelen voor de mensen op aarde en baant de weg voor toekomstige langeafstandsreizen naar de maan en verder via NASA's Artemis-missies.

Maak kennis met de Crew-6 bemanning

Dit wordt Bowens vierde ruimtereis als veteraan van drie spaceshuttlemissies: STS-126 in 2008, STS-132 in 2010 en STS-133 in 2011. Bowen heeft meer dan 40 dagen in de ruimte doorgebracht, waarvan 47 uur en 18 minuten tijdens zeven ruimtewandelingen. Als missiecommandant zal hij verantwoordelijk zijn voor alle fasen van de vlucht, van lancering tot terugkeer. Hij zal dienen als boordwerktuigkundige van Expeditie 68-69 aan boord van het station.

Bowen is geboren in Cohasset, Massachusetts. Hij behaalde een bachelor in elektrotechniek aan de United States Naval Academy in Annapolis, Maryland, en een master in oceaanengineering aan het Joint Program in Applied Ocean Science and Engineering van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, Massachusetts, en het Woods Hole Oceanographic Institution in Falmouth, Massachusetts. In juli 2000 werd Bowen de eerste onderzeebootofficier die door NASA als astronaut werd geselecteerd.

De missie wordt de eerste vlucht van Hoburg sinds zijn selectie als astronaut in 2017. Als piloot zal hij verantwoordelijk zijn voor de systemen en prestaties van het ruimtevaartuig. Aan boord van het station zal hij dienen als Expeditie 68-69 boordwerktuigkundige.

Hoburg komt uit Pittsburgh. Hij behaalde een bachelor in luchtvaart en astronautiek aan het MIT en een doctoraat in elektrotechniek en computerwetenschappen aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Ten tijde van zijn selectie als astronaut was Hoburg assistent-professor in de lucht- en ruimtevaart aan het MIT. Hoburgs onderzoek richtte zich op efficiënte methoden voor het ontwerpen van technische systemen. Hij is ook commercieel piloot met instrumenten-, eenmotorige en meermotorige bevoegdverklaringen.

Alneyadi zal zijn eerste ruimtereis maken als vertegenwoordiger van het Mohammed bin Rashid Space Center van de VAE. Alneyadi is de eerste astronaut uit de VAE die met een commercieel ruimteschip vliegt. Eenmaal aan boord van het station zal hij boordwerktuigkundige worden voor Expeditie 68-69.

Fedyaev maakt zijn eerste reis naar de ruimte en zal ook als missiespecialist het ruimtevaartuig volgen tijdens de dynamische lancerings- en terugkeerfasen van de vlucht. Hij wordt boordwerktuigkundige voor Expeditie 68-69.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken