Een aangepaste Boeing 747 met op zijn rug een ruimteveer
Foto: NASA

Op het Kennedy Space Center in Florida heeft men op dinsdag 18 september 2012 afscheid genomen van het ruimteveer Endeavour. Het ruimteveer vertrok er omstreeks 13u30 Belgische tijd op de rug van een aangepaste Boeing 747 en is onderweg naar de Amerikaanse westkust. Na het stopzetten van het Space Shuttle programma werd beslist dat Endeavour een laatste rustplaats krijgt in het California Science Center in Los Angeles.

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is het jongste ruimteveer en ging op 7 mei 1992 voor het eerst de ruimte in. Dit ruimteveer werd genoemd naar het Britse schip HMS Endeavour waarmee James Cook zijn eerste ontdekkingsreis ondernam. Endeavour werd gebouwd als vervanger van het ruimteveer Challenger dat in 1986 kort na de lancering verloren ging. De bouw van de Endeavour begon in 1987 en in mei 1991 werd het gloednieuwe ruimteveer door Rockwell International Space Transportation Systems Division afgeleverd aan het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. De bouw van de Endeavour wordt geschat op 2,2 miljard dollar. Tijdens zijn operationele carriére voerde Endeavour 25 ruimtevluchten uit en verbleef het ruimtetuig in totaal 296 dagen en 3 uur in de ruimte. Endeavour koppelde zich éénmaal aan het Russische ruimtestation Mir en twaalf maal aan het internationaal ruimtestation ISS. Naast missies die in het teken stonden van een bezoek aan een ruimtestation of wetenschappelijk onderzoek werd het ruimteveer Endeavour ook gebruikt voor de eerste Hubble Space Telescope onderhoudsmissie. Ook de eerste Afro-Amerikaanse astronaute, Mae Jamison, werd door het ruimteveer Endeavour in een baan om de Aarde gebracht.

De laatste vlucht van het ruimteveer Endeavour verloopt in etappes. Kort na zijn vertrek vanop het Kennedy Space Center vloog de Boeing 747 met op zijn rug het ruimteveer een laatste maal laag over de lanceerbasis zodat iedereen afscheid kon nemen van het ruimtetuig. Op weg naar Californië vliegt Endeavour langs enkele NASA-centra in Mississipi en New Orleans en is er een tussenstop voorzien in Houston, Texas, waar zich het hoofdkwartier van NASA bevindt. Vervolgens wordt Endeavour naar Californië gebracht waar het ruimteveer vanaf eind oktober zal te bezichtigen zijn in het Califonia Science Center. Om daar te geraken zal het ruimteveer dwars door de straten van Los Angeles rijden. In april werd het ruimteveer Discovery al naar het National Air and Space Museum nabij Washington gebracht. Het derde operationele ruimteveer, Atlantis, blijft op het Kennedy Space Center en wordt er in een gloednieuw bezoekerscomplex ondergebracht.

Ruimteveer Endeavour

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische Sojoez 25 ruimtecapsule met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Valery Ryumin. Het doel van deze missie was een koppeling uit te voeren met het Russische ruimtestation Saljoet 6 dat ruim anderhalve week eerder in de ruimte werd gebracht. De ruimtevlucht werd echter vroegtijdig stopgezet doordat de twee kosmonauten er niet in slaagden om te koppelen met Saljoet 6. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken