Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Na een geslaagde ruimtemissie die bijna dertien dagen duurde, keerde de Shenzhou-9 crew op vrijdag 29 juni 2012 veilig terug naar de Aarde. De terugkeercapsule landde om 04u03 Belgische tijd met een groot valscherm in Mongolië waarna een speciaal bergingsteam de drie inzittenden bevreidde uit hun ruimtecapsule.

Volgens de eerste berichten zouden de drie ruimtevaarders in goede gezondheid verkeren. Het Chinese Shenzhou-9 ruimtetuig, met aan boord gezagvoerder Jing Haipeng, piloot Liu Wang en de eerste Chinese vrouwelijke 'taikonaute' Liu Yang, maakte zich op woensdag 27 juni 2012 opnieuw los van het Tiangong-1 ruimtelabo waar het zich tien dagen eerder een eerste maal had aan vastgehecht. De Shenzhou-9 crew werd op 16 juni 2012 succesvol vanop de Jiuquan lanceerbasis in de ruimte gebracht door middel van een CZ-2F draagraket. Dit was de eerste maal dat Chinese ruimtevaarders een bezoek brachten aan het ruimtelabo dat al sinds september 2011 in een baan om de Aarde draait. Tijdens deze historische ruimtevlucht voerde de drie taikonauten de eerste Chinese manuele koppeling uit tussen twee ruimtetuigen en werkte- en leefde de crew non-stop aan boord van het Tiangong-1 ruimtelabo. Dit was de negende maal dat China een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde bracht en was de vierde Chinese bemande ruimtevlucht. In 2013 moet de Shenzhou-10, met aan boord opnieuw drie taikonauten, eveneens een bezoek brengen aan het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken