vrijdag, 29 juni 2012 05:51

Shenzhou-9 crew terug op Aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Shenzhou-9 crew terug op Aarde Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Na een geslaagde ruimtemissie die bijna dertien dagen duurde, keerde de Shenzhou-9 crew op vrijdag 29 juni 2012 veilig terug naar de Aarde. De terugkeercapsule landde om 04u03 Belgische tijd met een groot valscherm in Mongolië waarna een speciaal bergingsteam de drie inzittenden bevreidde uit hun ruimtecapsule.

Volgens de eerste berichten zouden de drie ruimtevaarders in goede gezondheid verkeren. Het Chinese Shenzhou-9 ruimtetuig, met aan boord gezagvoerder Jing Haipeng, piloot Liu Wang en de eerste Chinese vrouwelijke 'taikonaute' Liu Yang, maakte zich op woensdag 27 juni 2012 opnieuw los van het Tiangong-1 ruimtelabo waar het zich tien dagen eerder een eerste maal had aan vastgehecht. De Shenzhou-9 crew werd op 16 juni 2012 succesvol vanop de Jiuquan lanceerbasis in de ruimte gebracht door middel van een CZ-2F draagraket. Dit was de eerste maal dat Chinese ruimtevaarders een bezoek brachten aan het ruimtelabo dat al sinds september 2011 in een baan om de Aarde draait. Tijdens deze historische ruimtevlucht voerde de drie taikonauten de eerste Chinese manuele koppeling uit tussen twee ruimtetuigen en werkte- en leefde de crew non-stop aan boord van het Tiangong-1 ruimtelabo. Dit was de negende maal dat China een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde bracht en was de vierde Chinese bemande ruimtevlucht. In 2013 moet de Shenzhou-10, met aan boord opnieuw drie taikonauten, eveneens een bezoek brengen aan het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 11 vliegt op een afstand van 34 000 kilometer boven het wolkendek van de planeet Jupiter. Dit onbemande ruimtetuig werd op 6 april 1973 in de ruimte gebracht en had als doel de buitenste delen van ons zonnestelsel te verkennen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 3079

NGC 3079
NGC 3079 is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Het is een zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel waardoor we, gezien vanop Aarde, van opzij kijken naar dit deep-sky…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken