Shenzhou 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

De Chinese Shenzhou 1 ruimtevlucht was de eerste missie uit het bemande Shenzhou ruimteprogramma. Deze onbemande testvlucht ging van start op 19 november 1999. Tijdens deze 21 uren durende vlucht zouden vooral de CZ-2F raket (Chang Zheng 2F) en de terugkeercapsule van het Shenzhou ruimtetuig uitvoerig getest worden.

Normaal zou deze missie in juni 1999 hebben plaats gevonden maar wegens een brandstofexplosie op de terreinen van de Jiuquan lanceerbasis werd de lancering uitgesteld tot november. Net als bij de Russische Soyuz ruimtetuigen bestaat de Shenzhou uit drie modules die van elkaar gekoppeld worden wanneer de missie er op zit en waarvan de middelste capsule met de bemanning moet terugkeren naar de Aarde. 

De eerste Shenzhou terugkeercapsule kort na zijn landing in Mongolië.  

De eerste Shenzhou ruimtecapsule die tijdens deze missie in de ruimte werd gebracht, beschikte niet zoals alle andere Shenzhou ruimtetuigen over openklapbare zonnepanelen. Binnenin de Shenzhou 1 capsule bevonden zich geen systemen die de Chinese astronauten normaal in leven moeten houden tijdens hun missie. De Chinese ingenieurs waren vooral benieuwd naar de resultaten van het hitteschild tijdens de terugkeer in de atmosfeer en hoe de drie modules zich van elkaar zouden koppelen aangezien dit nog nooit eerder door China in de ruimte getest werd. Uiteindelijk werd op 19 november deze eerste 7,6 ton zware Shenzhou ruimtecapsule in de ruimte gebracht van op het Jiuquan Satellite launch Center vanwaar later ook de bemande Shenzhou ruimtecapsules werden gelanceerd. Aan boord van dit ruimtetuig bevond zich dus geen ruimtevaarder maar wel 100 kilogram aan vegetarische zaden waarmee wetenschappers de gevolgen van gewichtloosheid onderzochten. Dankzij dit experiment konden de ingenieurs van de ruimtecapsule na de missie onderzoeken hoe de Shenzhou 1 zich gedragen had tijdens zijn ruimtereis indien de terugkeercapsule met succes zou landen op Aarde. Na de geslaagde lancering van de CZ-2F raket, die speciaal ontworpen werd voor het lanceren van deze ruimtetuigen, bevond de Shenzhou 1 zich in een baan om de Aarde op een hoogte van 195 en 315 kilometer. De vluchtleiding stelde vast dat het ruimtetuig zich zeer goed gedroeg wanneer het zich in de ruimte bevond. Hierdoor maakte de Shenzhou 1 met succes 14 omwentelingen om de Aarde waarna de drie modules zich loskoppelden van elkaar. De terugkeercapsule kreeg de opdracht, van een volgschip dat zich voor de kust van Namibië bevond, te beginnen aan zijn terugkeer naar de Aarde. De Shenzhou 1 terugkeercapsule maakte een probleemloze terugkeer in de atmosfeer en het tuig landde 21 uur en 11 minuten nadat het was gelanceerd op Mongolische grond. Hiermee zat de eerste onbemande Shenzhou testvlucht erop en bewees dit nieuwe ruimtetuig meteen al zijn kwaliteit. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Het Shenzhou ruimtetuig Shenzhou 2 »

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 3 raket gelanceerd met aan boor de twee communicatiesatellieten GStar 1 en Télécom 1B. Deze communicatiesatellieten werd in de ruimte gebracht in opdracht van de Amerikaanse operator GTE en de Franse operator France Télécom. Dit was de derde lancering van een Europese Ariane 3 raket. De Ariane 3 raket werd tussen 1984 en 1989 elf maal gebruikt voor het lanceren van satellieten en was een verbeterde versie van de Ariane 1 raket. Van de elf lanceringen waren er tien succesvol. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 95

Messier 95
M95, ook gekend als NGC 3351, behoort samen met M96 en M105 tot de Leo-1 groep van sterrenstelsels. De onderlinge afstand tussen de twee eerste bedraagt slechts 42' waardoor ze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

60%

Sociale netwerken