dinsdag, 11 juni 2013 15:49

China brengt drie ruimtevaarders in de ruimte Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Lancering van een bemande Shenzhou ruimtecapsule Lancering van een bemande Shenzhou ruimtecapsule

Vanop de Jiuquan lanceerbasis, in het Noordwesten van China, is op dinsdag 11 juni 2013 succesvol een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht met aan boord drie Chinese ruimtevaarders. De Shenzhou-10 ruimtecapsule werd om 11u38 Belgische tijd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende CZ-2F draagraket.

De Shenzhou-10 ruimtecapsule werd zoals steeds in de ruimte gebracht door een 62 meter lange CZ-2F draagraket. De lancering werd bijgewoond door ondermeer de Chinese president Xi Jingping. Tien minuten na de start van de lancering werd de 8,5 ton zware Shenzhou-10 ruimtecapsule uitgezet in een lage baan om de Aarde en vouwden de zonnepanelen zich vervolgens probleemloos open. Aan boord van de Shenzhou-10 bevinden zich de Chinese ruimtevaarders Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang en de tweede vrouwelijke 'taikonaute' Wang Yaping. Voor gezagvoerder Nie Haisheng is dit al zijn tweede ruimtevlucht nadat hij in 2005 deel uitmaakte van de Shenzhou-6 missie. Nie Haisheng werd in 1998 geselecteerd om ruimtevaarder te worden na een succesvolle carrière bij de Chinese luchtmacht. Voor de gewezen Chinese gevechtspiloot Zhang Xiaoguang is dit zijn eerste ruimtevlucht nadat hij in 1998 geselecteerd werd om ruimtevaarder te worden. De tweede vrouwelijke 'taikonaute' Wang Yaping was in 2012 al reserve voor de eerste Chinese vrouw in de ruimte Liu Yang. 

Shenzhou-10 bemanningDe Shenzhou-10 bemanning.

Doel van de Shenzhou-10 ruimtemissie is om in een baan om de Aarde te koppelen met het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo dat sinds september 2011 in een baan om onze planeet cirkelt. De koppeling is voorzien voor donderdag 13 juni 2013. Indien men slaagt in de automatische koppeling zullen de Shenzhou-10 ruimtevaarders het ruimtelabo betreden en er experimenten in uitvoeren. Ook staat er, net als tijdens de Shenzhou-9 missie, een manuele koppeling van de Shenzhou-10 aan het ruimtelabo op het programma. China heeft al vaak laten verstaan dat het meer ervaring wil opdoen op vlak van langdurige ruimtemissies aangezien het land tegen 2020 een groot modulair ruimtestation in een baan om de Aarde wil hebben. Volgens Chinese media zal deze ruimtemissie ongeveer vijftien dagen duren waarna de drie ruimtevaarders terugkeren naar de Aarde. De Shenzhou-10 ruimtemissie zal in elk geval de laatste bemande ruimtevlucht zijn naar het Tiangong-1 ruimtelabo. China wil dit laboratorium eind 2013 laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde en wil in 2013 of 2014 een opvolger in de ruimte brengen. Dit was de vijfde maal dat China op eigen kracht landgenoten in de ruimte bracht en was de tiende maal dat China een Shenzhou ruimtecapsule lanceerde. In 2003 werd China, na de succesvolle Shenzhou-5 missie, het derde land ter wereld dat met eigen middelen mensen in de ruimte kan brengen.

Shenzhou-10 lanceringLancering van de Shenzhou-10 ruimtecapsule - Foto: CCTV

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1945

Het gebeurde toen

De Engelse SF-auteur Arthur C. Clarke beschrijft in het magazine Wireless World het principe van een geostationaire baan. De geostationaire baan is de cirkelvormige baan rond de Aarde waar een kunstmaan of ander object lijkt stil te staan ten opzichte van het aardoppervlak. Een satelliet in een dergelijke baan heet een 'geostationaire satelliet'. De omlooptijd voor deze baan is 23 uur en 56 minuten, exact gelijk met de rotatie van de Aarde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 106

Messier 106
M106 is een groot en prachtig spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) dat op een afstand van 25 miljoen lichtjaar van de Aarde staat. Heldere blauwe 'knotsen' aan…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken