Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Ongeveer 330 Chinese kinderen en studenten hebben op donderdag 20 juni een bijzondere les gekregen. Zo kregen zij van drie Chinese ruimtevaarders, die zich in een baan om de Aarde bevinden, rechtstreeks les over ondermeer de wetten van de fysica. Deze educatieve les vanuit de ruimte werd ook rechtstreeks gevolgd door meer dan 60 miljoen studenten in meer dan 80 000 scholen.

Deze bijzondere en interactieve les werd geleidt door de Chinese vrouwelijke ruimtevaarder Wang Yaping die zich momenteel samen met twee andere zogeheten 'taikonauten' aan boord bevindt van het Chinese ruimtelabo Tiangong-1. De drie Chinese ruimtevaarders werden op 11 juni 2013 aan boord van de Shenzhou-10 ruimtecapsule in de ruimte gebracht en koppelden zich twee dagen later probleemloos aan het eerste Chinese ruimtelabo. Tijdens deze eerste Chinese schoolles vanuit de ruimte, die rechtstreeks gevolgd werd door middel van videobeelden, werden tal van experimentjes uitgevoerd waarbij men kon zien welke gevolgen gewichtloosheid heeft op de mens en de wetten van de fysica. Zo demonstreerde Wang Yaping ondermeer hoe men zich in de ruimte weegt en hoe water reageert op gewichtloosheid. Gezachtvoerder van de Shenzhou-10 missie, Nie Haisheng, demonstreerde dan weer hoe hij kon mediteren terwijl hij doorheen het ruimtelabo zweefde. De 330 kinderen en studenten die hiervoor speciaal waren samen gekomen, kregen ook de kans om vragen te stellen aan de 'taikonauten'. In China hechtte men bijzonder veel aandacht aan deze 'ruimte-les' aangezien het land kinderen en studenten wil warm maken voor wetenschap en technologie. Om zoveel mogelijk jongeren en andere mensen te bereiken, werd deze unieke les ook rechtstreeks uitgezonden op de Chinese nationale televisiezender.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken