Foto: Rocket Lab

Rocket Lab, een wereldwijde leider in het lanceren van kleinere satellieten, heeft op 19 februari 2024 zijn 44ste Electron-raket gelanceerd. Tijdens deze missie werd met succes de ADRAS-J satelliet in de ruimte gebracht die een oude Japanse rakettrap zal benaderen en inspecteren in het kader van het Commercial Removal of Debris Demonstration programma van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA. De missie, genaamd "On Closer Inspection", werd gelanceerd vanaf Pad B op Rocket Lab's Launch Complex 1 in Nieuw-Zeeland.

Electron heeft de Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) gelanceerd, een satelliet die is ontworpen om technologieën en operaties te testen voor het benaderen en monitoren van objecten in een baan om de aarde, ook wel bekend als ruimteafval. De missie is de eerste fase in het beoordelen van het potentieel voor satellieten om in de toekomst een rendez-vous te maken met objecten in een baan om de aarde en te helpen bij het verwijderen van deze objecten uit de baan om de aarde, ter ondersteuning van de duurzaamheid van de ruimte voor toekomstige generaties.

Na de succesvolle lancering van Electron zal de 150 kilo wegende ADRAS-J satelliet nu een oude, afgedankte rakettrap in een baan om de aarde benaderen om deze van dichtbij te observeren, te begrijpen hoe deze zich gedraagt en mogelijke methoden te bepalen om deze in de toekomst met hulp te deorberen. De rakettrap die zal worden geobserveerd is de Japanse H-2A bovenste trap die in een lage baan om de aarde is achtergebleven na de lancering van de GOSAT aardobservatiesatelliet in 2009. ADRAS-J zal rond de 11 meter lange en vier meter grote trap vliegen en deze inspecteren met camera's en sensoren. De volledige missie van Astroscale zal drie tot zes maanden in beslag nemen.

"Felicitaties aan het Astroscale team met deze historische missie die de weg vrijmaakt voor nieuwe en innovatieve manieren om baanpuin te verminderen en ervoor te zorgen dat de ruimte veilig toegankelijk blijft," zei Rocket Lab oprichter en CEO Peter Beck. "Het is een hele eer om een speciale lanceerdienst te leveren en het soort precieze baanmanoeuvres mogelijk te maken die nodig zijn voor een geavanceerde missie als deze."

Om de ADRAS-J satelliet in staat te stellen een rendez-vous te hebben met de afgedankte H-2A bovenste trap in een baan om de aarde, moest Rocket Lab een missie ontwerpen met een strikte timing voor de lancering en nauwkeurige parameters voor de plaatsing in een baan om de aarde. Rocket Lab ontving pas 20 dagen voor de lancering het definitieve perigeum, apogeum en inclinatie van Astroscale, parameters die normaal gesproken vele maanden voor de lancering worden bepaald. Alleen dan kon het argument van perigeedoelwitten voor verschillende dagen binnen het lanceervenster worden geselecteerd, waarbij in wezen de timing van de brandwonden van de Electron Kick Stage werd bepaald om de unieke elliptische baan te creëren die afhankelijk van de lanceerdatum nodig was. De missie vereiste een zeer nauwkeurige baaninsertie met kleinere marges dan bij de meeste standaardmissies. De exacte T-0 kon pas de dag voor de lancering worden bepaald en de vereiste LTAN-nauwkeurigheid bedraagt slechts +/- 15 seconden. Dit bewijst dat Rocket Lab in staat is om snelle en responsieve geavanceerde geleidings-, navigatie- en besturingsanalyses te leveren.

"De succesvolle lancering van ADRAS-J vandaag markeert een nieuwe mijlpaal in onze inspanningen om de on-orbit servicing sector te laten groeien en tegelijkertijd een duurzame ruimteomgeving te creëren," zegt Astroscale oprichter en CEO Nobu Okada. "We zijn dankbaar voor de samenwerking met Rocket Lab, wiens expertise op het gebied van speciale lanceerdiensten essentieel is geweest voor de start van deze baanbrekende missie."

Bron: Rocket Lab

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Lancering door middel van een Amerikaanse Delta raket van de eerste Canadese communicatiesatelliet Anik 1. Dit was 's werelds eerste communicatiesatelliet voor nationaal gebruik. De satelliet zelf werd gebouwd door Hughes Aircraft Company en werd uitgerust met twaalf C-band transponders voor het doorsturen van televisiebeelden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken