Foto: NASA

Na zes maanden door het zonnestelsel te hebben gereisd moet de Amerikaanse Marslander Perseverance op 18 februari 2021 landen op het Marsoppervlak. Het is geleden sinds 2018 dat NASA nog een onbemande robotwagen tot op Mars heeft gebracht en ook ditmaal zal de afdaling en de landing een stressvol moment worden. De landing van Perseverance op Mars is voorzien voor 21u55 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de landing:

Wat is Perseverance?

Deze nieuwe Marsrover maakt deel uit van NASA's Mars 2020 missie en werd op 30 juli 2020 gelanceerd vanop Cape Canaveral met behulp van een Atlas V raket. De landing van de robotwagen zal plaatsvinden in de Jezero krater die een diameter heeft van ongeveer 49 kilometer en waarvan wetenschappers sterk vermoeden dat dit gebied ooit een meer is geweest. De Mars 2020 robotwagen, die de naam 'Perseverance' kreeg, heeft een gewicht van iets meer dan één ton en werd uitgerust met een twintigtal wetenschappelijke instrumenten. Met deze instrumenten willen wetenschappers op zoek gaan sporen van leven door de Marsbodem grondig te bestuderen. Zo wil men met deze missie specifiek op zoek gaan fossiele sporen van micro-organismen die lang geleden op Mars zouden kunnen geleefd hebben. De Marsrover zelf is 3 meter lang, 2,7 meter breed en 2,2 meter hoog. Het ontwerp van de Mars 2020 rover lijkt veel op dat van de huidige Marswagen Curiosity. Indien de robotwagen in februari 2021 een zachte landing maakt op het Marsoppervlak hopen wetenschappers dat deze minstens 1 Marsjaar operationeel zal blijven. Dit komt overeen met 687 dagen op aarde.

De missie van de Marsrover Perseverance en zijn lancering hebben een prijskaartje van 2,1 miljard dollar. Opvallend aan deze missie is dat deze Marsrover ook een kleine helikopter drone met zich zal meedragen. Deze JPL Mars Helicopter heeft een gewicht van bijna twee kilogram en moet gedurende een testperiode van 30 dagen verschillende keren opstijgen vanop het Marsoppervlak. De kleine drone werd ontwikkeld door het Amerikaanse Jet Propulsion Laboratory (JPL) en moet vooral nieuwe technologieën testen en demonstreren die men in de toekomst meer wil gaan gebruiken voor de verkenning van andere planeten en manen. Tijdens de testvluchten zal de JPL Mars Helicopter Scout, die de naam 'Ingenuity' kreeg, op een hoogte van maximaal 10 meter boven de Marsbodem vliegen en kan deze een maximale afstand afleggen van 600 meter. De drone helikopter kan autonoom vliegen en communiceert meteen met de Perseverance Marsrover zodra deze terug is geland. De JPL Mars Helicopter bestaat uit vier landingspoten, twee rotors, batterijen die zorgen voor energie, een zonnepaneel die de batterijen oplaadt en sensoren en camera's om het Marsoppervlak in beeld te brengen. 

Technische gegevens Mars 2020 Perseverance

Gewicht: 1 025 kg
Aantal instrumenten: 20
Levensduur: 1 Marsjaar
Doel: Verkenning van de planeet Mars
Fabrikant: JPL
Grootte: 3 m x 2,7 m x 2,2 m
Lanceermiddel: Atlas V
Lanceercomplex: Cape Canaveral (USA)


Foto: NASA/JPL

Technische gegevens Mars Helicopter Ingenuity

Gewicht: 1,8 kg
Grootte 14 cm x 14 cm
Ontwerp: UAV helikopter
Doel: Verkenning van het Marsoppervlak
Fabrikant: JPL
Levensduur: 90 sec. per dag
Lanceermiddel: Atlas V
Lanceercomplex: Cape Canaveral (USA)


Foto: NASA/JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken