Foto: Relativity Space

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space plant op zaterdag 11 maart 2023 om 19u00 Belgische tijd de eerste lancering van zijn zelf ontwikkelde Terran 1 raket. Relativity Space werd in 2016 opgericht en wil in de toekomst een belangrijke speler worden voor het lanceren van kleine, lichte satellieten. Dit wil het bedrijf doen met behulp van de Terran 1 raket die voor het grootste deel bestaat uit 3D-geprinte onderdelen. Daarnaast maakt deze nieuwe raket ook gebruik van vloeibaar methaan en vloeibare zuurstof als brandstof wat tot op heden nog niet vaak werd gebruikt in de ruimtevaart. Volg hier LIVE de eerste lancering van de Terran 1 raket! 

Eerste 3D-geprinte raket

Tijdens deze eerste testvlucht zal de eerste Terran 1 raket vertrekken vanop het lanceercomplex 16 op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. Volgens Relativity Space is de Terran 1 raket tot op heden het grootste 3D-geprinte voorwerp dat de mens ooit heeft gemaakt. Zo werd maar liefst 85% van deze raket gemaakt met een 3D-printer. Op termijn wil Relativity Space 95% van de Terran 1 raket vervaardigen met 3D-geprinte onderdelen. De Terran 1 raket is 35,2 meter lang, bestaat uit twee rakettrappen en kan vrachten tot 1,4 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. Ook moet het mogelijk zijn om met de Terran 1 raket satellieten tot 900 kilogram tot in een zon-synchrone baan om onze planeet te brengen. Om satellieten in de ruimte te kunnen brengen, werd de Terran 1 raket uitgerust met 9 Aeon 1 raketmotoren in de onderste trap die eveneens werden ontwikkeld door Relativity Space. De tweede rakettrap werd uitgerust met één AeonVac raketmotor. De motoren werken op vloeibaar methaan en vloeibare zuurstof (samen afgekort tot methalox). Ook dit is een primeur aangezien steeds meer commerciële ruimtevaartbedrijven gebruiken willen maken van methalox als brandstof. Doordat Relativity Space zijn Terran 1 raket op de markt aanbiedt aan 12 miljoen dollar per lancering wil dit nieuwe bedrijf een grote concurrent worden voor bedrijven als Rocket Lab en SpaceX. Tijdens deze eerste lancering zal er geen satelliet in de ruimte gebracht worden. Indien de testvlucht succesvol blijkt te zijn, gaat het bedrijf tijdens een tweede lancering een satelliet in de ruimte brengen in opdracht van NASA. Daarnaast sloot het bedrijf ook al lanceercontracten af met Spaceflight Inc., Mu Space en Iridium. Deze eerste testvlucht kreeg de naam 'Good Luck, Have Fun'. 

Technische gegevens Terran 1 raket

Fabrikant: Relativity Space
Lengte: 35,2 m
Lanceerbasis: Cape Canaveral / Vandenberg Space Force Base
Aantal trappen: 2
Brandstof: Methalox
Laadvermogen (LEO): 1,200 kg
Laadvermogen (SSO): 900 kg
Kostprijs: 12 miljoen dollar

 

Volg hier LIVE de lancering

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken