woensdag, 09 juni 2021 21:21

Relativity Space maakt plannen bekend voor herbruikbare raket

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Artistieke impressie van de Terran R raket. Artistieke impressie van de Terran R raket. Foto: Relativity Space

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space heeft op dinsdag 8 juni 2021 zijn plannen bekend gemaakt voor de ontwikkeling van een tweetraps raket die volledig herbruikbaar is. De Terran R raket zal bestaan uit onderdelen die gemaakt worden met een 3D-printer en moet vrachten tot meer dan 20 ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen. Opvallend aan de Terran R raket is dat deze sterk gelijkt op de Starship raket van SpaceX. 

Relativity Space werd in 2015 opgericht en heeft zijn hoofdzetel in Los Angeles, Californië. Van bij het begin werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een eigen raketmotor en een eigen raket, de Terran 1. Deze raket moet in 2021 voor het eerst gelanceerd worden en zal gebruikt worden voor het lanceren van satellieten in opdracht van NASA, Intelsat, Iridium en de US Department of Defense. Eén van de zaken waar Relativity Space zich vooral wil in specialiseren is in herbruikbare onderdelen die gemaakt worden met een 3D-printer. Hierdoor kan Relativity Space veel sneller en goedkoper raketten bouwen en kunnen er volgens het bedrijf met deze technologie zelfs onderdelen gebouwd worden op een toekomstige basis op Mars. Naast de ontwikkeling van de 35-meter lange Terran 1 raket maakte Relativity Space nu ook bekend dat het bedrijf ook nog een zwaardere variant gaat ontwikkelen, de Terran R.

De nieuwe Terran R raket is 66 meter lang, heeft een diameter van 4,9 meter en bestaat uit twee trappen die beiden herbruikbaar zijn. Onderaan de onderste rakettrap bevinden zich zeven Aeon R raketmotoren en de tweede rakettrap zal worden aangedreven met één Aeon 1 raketmotor. Het ontwerp van de Terran R raket lijkt sterk op dat van de Starship raket van SpaceX. Relativity Space wil met zijn Terran R raket vooral de concurrentie aangaan met Falcon 9 raket van het succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zo moet de Terran R raket makkelijk 20 ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen terwijl de Falcon 9 raket van SpaceX 15,6 ton tot in een lage baan kan brengen. Zowel de Terran 1 alsook de Terran R raketten zullen in de toekomst gelanceerd worden vanop Launch Complex 16 op Cape Canaveral in Florida. De ontwikkeling van de nieuwe Terran R raket komt nu in versnelling doordat het bedrijf 650 miljoen dollar heeft kunnen ophalen tijdens een nieuwe investeringsronde. De eerste lancering van de Terran R raket is voorzien voor 2024. 

Relativity SpaceDe Terran 1 en Terran R raket - Foto: Relativity Space

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1847

Het gebeurde toen

De Britse astronoom John Russell Hind ontdekt de planetoïde 7 Iris. Deze planetoïde heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 200 kilometer en is daarmee een van de grootste vijf planetoïden van het S-type. Iris draait éénmaal om de 3,6 jaar om de Zon en deze planetoïde bevindt zich gemiddeld op ongeveer 2,39 astronomische eenheden van onze ster. Iris heeft spectraaltype S, wat wil zeggen dat ze een helder oppervlak heeft dat bestaat uit ijzer- en magnesiumhoudende silicaten en metalen als nikkelijzer.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 70

Messier 70
M70 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) dat zich op een afstand bevindt van 29 300 lichtjaar. Opvallend aan dit object is dat er slechts twee variabele…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken