Lancering van de Vega raket.
Foto: Arianespace

Een Europese Vega raket is er in de nacht van 16 op 17 november 2020 niet in geslaagd om twee satellieten uit te zetten in een baan om de aarde. De kleine Vega viertrapsraket vertrok om 02u52 Belgische tijd vanop het Guyana Space Center in Kourou, Frans-Guyana maar ongeveer acht minuten na de start van de lancering week de raket van zijn route af waarna het contact verloren ging met de vluchtleiding. Aan boord van de raket bevonden zich de Spaanse aardobservatiesatelliet SEOSAT-Ingenio en de Franse satelliet TARANIS. Voor Europa en Arianespace is dit een grote tegenslag aangezien dit al de tweede mislukte lancering is van een Vega raket in twee jaar tijd. 

Vega is het kleine broertje van de krachtige Europese Ariane 5 raket. De Vega raket wordt sinds 2012 gebruikt door het Europese lanceerbedrijf Arianespace voor het lanceren van kleinere satellieten tot 1,5 ton en net als bij de Europese Ariane 5 raket zijn ook België en Nederland betrokken bij de bouw van de Vega raket. Deze raket bestaat uit vier rakettrappen waarvan de vierde rakettrap (AVUM) wel tot twintig keer kan herstart worden. Tijdens de lancering in de nacht van 16 op 17 november bleek de raket van zijn route af te wijken kort na het ontsteken van de AVUM rakettrap. Meteen na de mislukte lancering liet het Europese lanceerbedrijf Arianespace weten dat het een onderzoek zal starten naar de oorzaak van het falen van de raket. Arianespace zit behoorlijk verveeld met deze nieuwe tegenslag aangezien het bedrijf had gehoopt dat de kleine Europese Vega raket in de toekomst de concurrentie zou kunnen aangaan met andere raketten van commerciële bedrijven voor het lanceren van kleinere satellieten. Na de mislukte lancering in juli 2019 werd op 2 september 2020 opnieuw een Vega raket gelanceerd die toen met succes 53 kleine satellieten in een lage baan om de aarde bracht.

Door deze geslaagde missie plande Arianespace in november 2020 een nieuwe lancering waarbij de raket twee Europese satellieten in de ruimte moest brengen. De SEOSAT-Ingenio was de eerste Spaanse aardobservatiesatelliet voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Deze 840 kilogram zware satelliet zou de volgende zeven jaar onze aarde bestuderen vanuit de ruimte met behulp van verschillende camera's die een resolutie hebben van 2,5 meter. De tweede satelliet aan boord van de Vega raket was de Franse TARANIS satelliet wat staat voor 'Tool for the Analysis of RAdiation from lightNIng and Sprites'. Deze wetenschappelijke satelliet werd specifiek ontworpen om extreem heldere elektrische fenomenen in de bovenste delen van de aardse atmosfeer te bestuderen. De 152 kilogram zware TARANIS satelliet zou de volgende vier jaar in opdracht van het Franse ruimtevaartagentschap CNES deze zogeheten 'sprites' observeren en zou daarnaast ook gebruikt worden voor de studie van gammaflitsen. Beide satellieten zijn door deze mislukte lancering verloren gegaan. Ondanks deze nieuwe mislukte lancering blijven ESA en Arianespace ook verder werken aan de opvolger van de Vega raket, de Vega-C. Deze zwaardere variant moet in de toekomst vrachten tot 2,3 ton in de ruimte kunnen brengen. Hieronder kan u de lancering herbekijken! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het onbemande Russische ruimtetuig Zond 5 gelanceerd met aan boord ondermeer zaden, planten, insecten en schildpadden. Het ruimtetuig vloog op 18 september 1968 op een afstand van 1 950 kilometer boven het Maanoppervlak. Zond 5 werd uiteindelijk het eerste ruimtetuig dat rond de Maan vloog en vervolgens terugkeerde naar de Aarde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken