Iraanse vlag

Iran heeft op maandag 28 januari 2013 laten weten dat het land met succes een aapje in de ruimte heeft gebracht. Volgens het Iraanse nieuwsagentschap Fars bracht een Iraanse raket het aapje aan boord van een kleine capsule tot op een hoogte van 120 kilometer waarna het diertje veilig terugkeerde naar de Aarde. In 2011 liet Iran weten dat het land een aap in de ruimte zou brengen ter voorbereiding van een eigen bemand ruimteprogramma.

Het aapje dat volgens Iraanse media in de ruimte werd gebracht, maakte zijn korte ruimtereis aan boord van een Iraanse 'Pishtam' ruimtecapsule. Deze capsule werd met behulp van een Kavoshgar draagraket (ook gekend als Safir raket) tot op een hoogte gebracht van 120 kilometer waarna de capsule zou zijn teruggekeerd naar de Aarde. Wanneer het aapje exact in de ruimte werd gebracht, is echter niet bekend maar dit zou ergens vo­ri­ge week heb­ben plaats­ge­von­den, ge­lijk­lo­pend met 'de dagen van' de ge­boor­te van de pro­feet Mo­ha­med. Ook werd deze missie nog niet bevestigd door Westerse bronnen. Volgens Iraanse media zou het aapje de ruimtevlucht hebben overleefd. Volgens Iran is deze geslaagde missie een eerste stap in het in de ruimte brengen van een Iraniër. Het land wil tegen 2020 een landgenoot in de ruimte brengen. In 2009 werd Iran het negende land ter wereld dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte bracht. Sindsdien bracht het land nog twee andere satellieten en enkele kleine diertjes als een rat, een schildpad en wormen succesvol in de ruimte. Terwijl Iran de afgelopen jaren steeds meer successen behaald op vlak van ruimtevaart en ruimtetechnologie zijn er ook steeds meer Westerse landen die zich vragen stellen bij het Iraanse ruimteprogramma.

Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de bemande ruimtevaart. Zo werden zij in jaren '50 en '60 gebruikt voor het testen van ruimtecapsules. De Verenigde Staten waren het eerste land ter wereld die dieren in de ruimte brachten tijdens zogenaamde 'suborbitale' ruimtevluchten. Zo brachten zij op 20 februari 1947 enkele fruitvliegjes tot in de ruimte met behulp van een omgebouwde V-2 raket. Twee jaar later werd het Amerikaanse aapje Albert II 's werelds eerste aap dat aan boord van een raket een sprong tot in de ruimte maakte. De Sovjet-Unie brachten in november 1957 uiteindelijk het wereldberoemde hondje Laika in de ruimte dat als eerste diertje in een vaste baan om de Aarde vloog. Helaas overleefde het hondje haar heroïsche ruimtereis niet.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken