Foto: ArianeGroup

ESA's herbruikbare raketdemonstrator Themis is voor de zomer begonnen met de assemblage in het integratiegebouw van ArianeGroup in Les Mureaux, Frankrijk. Themis zal technologieën voor het herstel en hergebruik van rakettrappen demonstreren. Na het afronden van het testprogramma op de belangrijkste systemen in ArianeGroup's nabijgelegen Vernon testfaciliteit in Frankrijk, wordt de herbruikbare rakettrap nu opgebouwd met alle onderdelen die nodig zijn om te lanceren, verticaal te landen en te worden hergebruikt voor een volgende missie.

Dit omvat de installatie van de landingspoten, voedingssystemen, avionica en de motor die op vloeibaar methaan loopt. De motor, Prometheus genaamd, werd geïnstalleerd in het motorcompartiment van de draagraket, gevolgd door het stuwkrachtvectorbedieningssysteem waarmee de krachten van de motor kunnen worden gericht en geregeld. Kort daarna werd het systeem getest om de installatie te verifiëren. Prometheus is een demonstrator van een herbruikbare motor die zijn stuwkracht kan variëren van 30% tot korte ontbrandingen van 110% stuwkracht die nodig zijn voor het opstijgen en landen. Het avionicasysteem, dat bestaat uit de computers, de stroomverdelingshardware, batterijen, kabelbomen en meer, wordt nu geïnstalleerd. Zoals de meeste lanceerinrichtingen en ruimtevaartuigen is Themis afhankelijk van gas onder druk om stuwstof naar de motor te transporteren. De roestvrijstalen tanks voor de vloeibare methaan- en zuurstofdrijfgassen van de raket zijn schoongemaakt sinds het laatste gebruik op de testopstelling in Vernon. De tanks zijn nu gesloten en klaar om aan de andere hoofdstructuren van de raket te worden bevestigd.

Een groot demonstratiemodel

Themis is 28 m hoog en de Prometheus-raketmotor is bijna net zo krachtig als de Ariane 6 Vulcain 2.1-motor. Zo'n grootschalig prototype maakt de demonstratie representatiever voor Europa's volgende generatie toegang tot de ruimte. Als knipoog naar het verleden wordt Themis gebouwd op de plaats waar de hoofdtrappen voor Europa's raket Ariane 5 werden geassembleerd in Les Mureaux, vlakbij Parijs, Frankrijk. Dit historische gebouw is 50 m hoog en zou de Arc de Triomphe kunnen herbergen.

Ondertussen wordt in Zweden een lanceerplatform klaargemaakt

Voor een succesvolle vluchtdemonstratie is meer nodig dan alleen een draagraket en de voorbereidingen voor de bouw van de Themis testlanceerbasis in Zweden zijn in volle gang. De teams leggen nu de laatste hand aan de elektrische en hydraulische apparatuur voor ondersteuning op de grond. Dit omvat de brandstofleidingen, stikstofvoorraden, raketstandaarden, fakkels om ongebruikte brandstof te verbranden en stuwstoftanks. Om de vloeibare zuurstof en vloeibare methaan stuwstoffen voor Themis te leveren, worden opslag- en distributiesystemen gebouwd. Tot slot is begonnen met de installatie van een operatiecentrum, Themis mission control, in een ruimte van een ESA-gebouw op Esrange om de raket te lanceren en te monitoren. Themis wordt per vrachtwagen over 3000 km vervoerd naar het lanceercentrum Esrange van de Swedish Space Corporation in het noorden van Zweden, waar de eerste vlucht een kleine “hop” zal zijn, waarbij de Prometheus continu wordt afgevuurd, maar met verschillende snelheden. Deze hop zal de eerste keer zijn dat Europa een verticaal opstijgend en landend raketelement met cryogene voortstuwing demonstreert.

Foto: ArianeGroup

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Moon Impact Probe, een onderdeel van de Indiase ruimtesonde Chandrayaan-1, slaat zoals voorzien in op het zuidpoolgebied van het Maanoppervlak. Dit kleine tuigje heeft een gewicht van 150 kilogram en werd uitgerust met drie wetenschappelijke instrumenten. Op 25 september 2009 maakt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO bekend dat de Moon Impact Probe net voor zijn inslag water heeft ontdekt in het oppervlak van de Maan. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken