donderdag, 09 januari 2014 04:50

Levensduur ISS met vier jaar verlengd

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Internationale ruimtestation ISS Internationale ruimtestation ISS Foto: NASA

De regering-Obama in de Verenigde Staten heeft de ruimtevaartorganisatie NASA groen licht te geven om nog tot 2024 te investeren in het internationale ruimtestation ISS. Hierdoor wordt de levensduur van het ruimtelab met minstens vier jaar verlengd. 

NASA is enorm opgetogen met de goedkeuring aangezien deze financiële garantie zekerheid biedt aan iedereen die het ruimtestation nodig heeft. Zo kunnen wetenschappers nog minstens tien jaar lang experimenten laten uitvoeren aan boord van het ISS en kunnen private partners zoals SpaceX en Orbital Sciences Corporation het ruimtestation langer bevoorraden. Volgens NASA kwam de beslissing er nadat er een gedetailleerd onderzoek werd uitgevoerd naar de systemen aan boord van het internationale ruimtestation. Uit dit onderzoek bleek uiteindelijk dat de systemen in 2020 nog niet hun maximale levensduur hebben bereikt en het ruimtelab tot 2028 operationeel kan blijven. In 2013 was het precies vijftien jaar geleden dat de eerste modules voor het ISS in de ruimte werden gebracht. De beslissing om nog vier jaar extra te investeren in het ISS heeft ongetwijfeld ook een impact om de ontwikkeling van een Amerikaans commercieel ruimtetuig dat astronauten naar en van het ISS kan brengen. Vandaag de dag koopt NASA zitjes aan boord van Russische Sojoez ruimtetuigen om astronauten naar en van het ISS te brengen. Dit contract loopt nog tot en met 2016. Uiteindelijk hopen de Verenigde Staten tegen 2017 opnieuw te kunnen beschikken over een eigen bemand ruimtetuig dat momenteel met financiële hulp van NASA wordt ontwikkeld door bedrijven als SpaceX, Boeing, Blue Origin en Sierra Nevada. Of ook de andere ISS-partners, Europa, Japan, Canada en Rusland, eveneens enkele jaren extra gaan investeren in het internationale ruimtestation is momenteel nog niet duidelijk. 

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

NGC 4214

NGC 4214
NGC 4214 is een onregelmatig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) van magnitude 9.6. Het deep-sky object is 13 miljoen lichtjaar van ons verwijderd en is zowel helderder alsook…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken