De twee vrouwelijke astronauten Christina Koch en Jessica Meir.
Foto's: NASA

Voor het eerst in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart hebben twee vrouwelijke astronauten een ruimtewandeling uitgevoerd. De twee Amerikaanse astronauten, Jessica Meir en Christina Koch, verbleven iets meer dan zes uur aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS terwijl het ruimtecomplex met een snelheid van ongeveer 27 000 kilometer uur rond de Aarde cirkelde. Nooit eerder werd een ruimtewandeling uitgevoerd door twee vrouwen. 

Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee vrouwen een ruimtewandeling hebben uitgevoerd. In het verleden werden nogal ruimtewandelingen uitgevoerd door vrouwelijke astronauten of kosmonauten maar deze werden toen altijd vergezeld van een mannelijke collega. Ruimtewandelingen, ook wel 'Extravehicular Activity' genoemd, worden vrijwel altijd door twee ruimtevaarders uitgevoerd en zijn van groot belang voor het verdere onderhoud van een ruimtestation zoals het internationale ruimtestation ISS. Doordat niet alles kan worden uitgevoerd met behulp van een robot of vanop afstand zijn menselijke handelingen regelmatig nodig voor het vervangen of herstellen van onderdelen zoals kabels en batterijen. Tijdens deze historische ruimtewandeling vervingen Koch en Meir een oplaadstation aan de buitenkant van het ruimtestation dat energie, afkomstig van zonnepanelen, opslaat in batterijen om het ISS 's nachts te voorzien van elektriciteit. Na hun historische ruimtewandeling kregen Koch en Meir een telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump om hen te feliciteren. Voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling van groot belang aangezien NASA plannen heeft om binnen enkele jaren ook een vrouw naar de maan te sturen. Daarnaast wou NASA ook iets doen aan het imago dat bemande ruimtevaart enkel iets zou zijn voor mannen. Met deze historische ruimtewandeling werden Christina Koch de 14de en Jessica Meir de 15de vrouw ooit die een ruimtewandeling heeft uitgevoerd. Christina Koch zit sinds maart van dit jaar in het ISS en haar collega Jessica Meir vloog eerder deze maand naar het ISS. Voor beide vrouwen is dit hun eerste verblijf in de ruimte. De eerste vrouw die zich ooit buiten een ruimtetuig begaf in een baan om de Aarde was de Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya die in juli 1984 een ruimtewandeling uitvoerde vanuit het Saljoet 7 ruimtestation. In datzelfde jaar voerde ook de Amerikaanse astronaute Kathryn Sullivan de eerste Amerikaanse vrouwelijke ruimtewandeling uit. Hieronder kan u de historische ruimtewandeling nog eens volledig bekijken!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken